Aan De Keukentafel met Linda van Raak

Aan De Keukentafel met Linda van Raak

Als een vis in het water bij De Wingerd

Al acht jaar lang, vier dagen in de week, is Linda van Raak (30) te vinden op de Esbeekse basisschool De Wingerd als ‘hulpje’ van de leerkrachten. Ze had er zelf ook graag haar basisschooltijd doorgebracht, een wens die zij vroeger als kind koesterde. Iets wat niet haalbaar was voor de Esbeekse Linda, omdat zij is geboren met een hersenafwijking waardoor zij zo haar beperkingen heeft. Lichamelijk uit zich dat in het moeilijk functioneren van haar rechter- hand en been. Na Kleuterheil in Goirle en Het Zonnelicht in Tilburg kwam zij terecht bij De Mytylschool ook in Tilburg. “Ik was liever naar de basisschool in Esbeek gegaan, net zoals mijn twee oudere broers. Dat leek mij veel leuker hoewel het contact met leeftijdsgenootjes in die tijd toch moeizaam verliep. Als kind werd ik geplaagd en gepest en ik haatte mezelf omdat ik was wie ik was. Vaak heb ik me afgevraagd waarom dat zo moest. Maar ik ben er ondertussen wel overheen gegroeid.”

De Mandenvlechter


Linda was ervan overtuigd om toch óóit op De Wingerd te komen. “Ik ben er zo verschrikkelijk blij mee dat ik daar nu mag werken. Ik heb er heel veel geleerd. In het begin maakte ik nogal wat fouten. Zo liep ik bijvoorbeeld dwars door de struiken en was ik nogal eens te betrappen op een leugentje. Maar ik heb geleerd van mijn fouten.” Linda woont sinds 2007 begeleid bij Wooncomplex De Mandenvlechter in Hilvarenbeek. Zij houdt niet van bemoeienissen van medebewoners. En irriteert zich aan lawaai. Bovendien zou ze heel graag in Esbeek willen wonen. “Hopelijk komt daar in de toekomst nog iets van begeleid wonen. Maar ja, dan zit je weer met boodschappen”, bedenkt Linda zich praktisch. Volgens moeder Riek moppert Linda wel eens op haar woonverblijf in Hilvarenbeek, maar weet ook dat ze er hartstikke graag woont.


Juffrouw Ine


Het is wel duidelijk dat Linda zich voelt als een vis in het water bij De Wingerd. Ook werkt ze nog een halve dag bij Basisschool Starrebos in Hilvarenbeek. Ze geniet van complimentjes en ook als kinderen haar in het dorp, buiten schooltijd om, begroeten met ‘Hoi, juffrouw Linda’. Linda helpt leerkrachten een handje met de kinderen in de klas en verricht huishoudelijke taken. Ook voor het verschonen van een poepluier deinst zij niet terug. Gezellig vindt ze de Sinterklaasviering en speelt graag een potje voetbal mee op het schoolplein. Nog altijd vindt ze het plotseling overlijden van juffrouw Ine een vreselijke gebeurtenis. ‘Ik belde toen meteen mijn jobcoach. De ‘herinneringsboom’ op het schoolplein is een fijn aandenken aan juffrouw Ine. Dat was de tweede keer dat ik dat meemaakte, want op de Mytylschool overleed mijn leraar.”

LindavanRaak.jpgKindervriend


Dat Linda een kindervriend is blijkt ook uit haar bijdrage aan Jeugdvakantiewerk Esbeek. Al 16 jaar lang zit ze bij de organisatie. “Vroeger mocht ik een jaartje extra meedoen, omdat ik het zo leuk vond. Daarna ging ik bij de commissie. De shirts van al die jaren heb ik bewaard. Het is nog steeds érg leuk om te doen. Zonde dat Astrid en José er mee gestopt zijn. Ik hou van kinderen. Jammer dat ik zelf geen kinderen zal krijgen.” Linda vindt het ook jammer dat ze haar rijbewijs, mede vanwege haar epileptische aandoening, niet kan halen. Zij zegt haar best te doen in het leven. “Ik probeer een goed mens te zijn en ik vind het erg belangrijk om mezelf te zijn en te blijven. Dat is in het verleden niet altijd makkelijk geweest, maar door alle ervaringen, inzichten en handvatten lukt me dat nu aardig.”
Verzoeknummer: Linda houdt van Nederlandstalige muziek. Zo is Thomas Berger één van haar favorieten. Zij kiest voor ‘Ineens ben je volwassen’ van André Jr. en Roxanne Hazes. “Je maakt dingen mee in je leven, je ziet van alles om je heen gebeuren en plotseling merk je dat je volwassen bent.”

LindaKlas.jpg

Wie schildert mee bij Schuttershof
Oprichting Coöperatie Esbeek
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 29 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.