Aan De Keukentafel met Maarten en Hermien van Liere

Aan De Keukentafel met Maarten en Hermien van Liere

Verregende oogst Kraanvogel

Zomerse hagelstormen brachten het bedrijf van Maarten en Hermien van Liere in Esbeek aan de rand van de afgrond. De regen, hagel en storm van juni en juli van biologisch dynamische boerderij De Kraanvogel deden hen de das om. Op zoveel tegenslag was het bedrijf niet berekend. “Hoewel het leed van de gedupeerde boeren toen breed werd uitgemeten in de media zijn de mensen die actualiteit alweer vergeten”, aldus Maarten en Hermien Van liere. “De regering vertikte het om bij te springen. Wij moesten ons maar verzekeren, maar die verzekeringen zijn onbetaalbaar. Van onze oogst is veel verloren gegaan, alle koolsoorten, de aardappelteelt, uien en peulen. Drie maal zijn er winterwortelen gezaaid en driemaal ‘verzopen’. Op onze grond viel 450 mm water, een halfjaarlijkse hoeveelheid.” 

Spontane giften
Hoe het financiële gat van veertienduizend euro te dichten? Het echtpaar stond er niet alleen voor. Maarten: “Wij boeren hier vanaf 1988 op mijn ouderlijke boerderij en vanaf 1998 zijn wij een CSA (Community Supported Agriculture)
bedrijf. Dat betekent dat wij met onze tweehonderd koppige klantenkring  samen het bedrijf dragen. Delen in het risico en openheid van zaken. Vanuit dat gezelschap is een groepje opgericht van tien raadgevers. Daarmee zijn wij aan tafel gaan zitten. Er kwamen meteen spontane acties op gang van giften.” 

Openheid van zaken
Maar ook het idee van een benefit verkoop van kunstwerken door zijn zus Toos van Liere en vriendin Ingrid De Man werd geopperd en gerealiseerd. “Ik ben al jarenlang betrokken bij het reilen en zeilen van De Kraanvogel” aldus de Tilburgse Ingrid de Man (63). “Ik ben ook, zoals zij, goed voor aarde, plant, dier en mens. De noden van Hermien en Maarten zijn mij bekend. Zij zijn heel open in hun boekhouding. Vele zijn met hen begaan. Geld heb ik niet om weg te geven, maar wel mijn abstracte, spirituele schilderijen, in alle soorten en maten. Vanaf 10 euro gingen mijn werken de toonbank over.” 

b2ap3_thumbnail_kraanvogel-1.jpg

Na regen komt zonneschijn
Hermien en Maarten zijn geroerd. Hermien: “Op het diepste punt, met de handen in het haar van machteloosheid komen acties op gang. De benefietdagen op 22 en 23 oktober zijn goed bezocht. Wij zijn daar dankbaar voor en willen dan ook de mensen hartelijk bedanken voor hun bezoek en bijdrage. In het voorjaar houden wij nog een markt op de boerderij. Hoe en wat weten we nog niet precies, maar de kraampjes zullen zowel verwant zijn aan het landbouwbedrijf, dan aan het culturele vlak. Wij hebben er nu al zin in.  Vol vertrouwen gaan wij de toekomst tegemoet. Komt er na regen toch nog zonneschijn.” 

Favoriete muziek van Maarten: “De tekst van ‘Let it be’ van The Beatles raakt mij diep in mijn hart en helpt mij bij het overwinnen van moeilijkheden. Ik denk daarbij ook aan mijn overleden dierbare moeder.” 

b2ap3_thumbnail_kraanvogel-2.jpg

 

Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Elly van Rijs...
Concert KHC op 5 november in CC Elckerlyc.
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 29 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.