Aan De Keukentafel met Marian van Helvoirt.

Aan De Keukentafel met Marian van Helvoirt.

Op 21 april nam Marian van Helvoirt - van Nistelrooij (65), gezien de pensioengerechtigde leeftijd, afscheid van haar vertrouwde Mytylschool, verbonden aan revalidatiecentrum Leijpark in Tilburg. Een school voor leerlingen met lichamelijk meervoudige handicap of leerlingen met functionele beperkingen. Marian mag officieel het jaar nog afwerken, maar zij bedacht zo dat het voorjaar wel een mooi moment is om afscheid te nemen.

Wennen in Esbeek
Ik groeide op in Nuland in een gezin met zes kinderen. Mijn vader was zaakvoerder van de boerenbond. Ik ging naar de Mulo in Den Bosch en deed vervolgens de kleuterleidsteropleiding. Toen ging ik aan de slag bij ‘Het Kakelhofje’ in Berkel-Enschot. Ik haalde mijn hoofdakte en werd hoofdleidster. Begin jaren 70 leerde ik in een dansgelegenheid in Vught Jan van Helvoirt uit Diessen kennen. Wij trouwden en betrokken het ‘oude postkantoor’ aan de Esbeekseweg in Esbeek. In het begin was het wel wennen om in Esbeek te wonen, maar gelukkig had ik mijn werk in Berkel- Enschot ook nog. Toen onze Stijn werd geboren zegde ik mijn baan op. Dat was in die tijd gebruikelijk. Ik vond de kleuterklassen met 42 kleuters toen wel erg veel. Je kon amper tijd besteden aan de kinderen, want je was veel bezig met organiseren. Ik herinner me nog een stil teruggetrokken manneke in de klas. Ik vond het zo erg dat ik gewoon geen tijd voor hem had. Dat was ook de reden dat ik ondertussen een opleiding voor het speciaal onderwijs ging volgen.”

Vaste baan Mytylschool
“Toen ook onze Bram en Gijs naar de basisschool gingen deed ik na wat invalwerk op De Wingerd invalwerk op de Mytylschool. Dat was in 1986.Toen er een vacature bij een MLK (Moeilijk Lerende Kinderen) klas vrij kwam rolde ik in een vaste baan. Mijn doelgroep waren kinderen met een motorische beperking met leerproblemen. Er hebben wel wat wisselingen plaatsgevonden. De laatste jaren deed ik de eindgroep van 16 tot 19 jarigen. De zorgtaken nam de klassenassistente op zich. Ik richtte mij puur op het leerprogramma. Weet je, het speciaal onderwijs is niet te vergelijken met het reguliere onderwijs. De verschillende afdelingen maken het werk gevarieerd. De groepen zijn stukken kleiner. Maar dat moet ook, want de kinderen hebben meer aandacht nodig. En daar krijgt een leerkracht ook ruimte voor. Samen met een logopediste heb ik ook nog een, inmiddels opgeheven, communicatie groepje geleid: gebarentaal aanleren en oefenen, communicatieapparaten bedienen, taal oefenen enz.”

Anekdotes
“Of ik wat leuke anekdotes heb? Ik viel in op de kleuterschool in Esbeek. Ik moest naar de tandarts want mijn tand was eruit. Jullie Denise vond het niet leuk dat ik wegging. Ze zei: ‘Marjan, ik zal net doen dat ik het niet zie dan hoef je niet weg.’ Maar ik ging toch en toen ik terug kwam zei ze ‘Ik zei toch dat ik net zou doen dat ik het niet zie!’

Zo moest ik ook een keer lachen met een jongetje op de kleuterschool in Geffen. De inspectie kwam onverwachts. Wij moesten dagelijks een verhaaltje uit het hoofd vertellen, niet voorlezen uit een boek. De inspectie controleerde bij de kinderen of juf dit daadwerkelijk had gedaan. Inspecteur: ‘wat heeft jullie juf vanmorgen gedaan?’ Kleuter: ‘een verhaaltje voorgelezen.’ Inspecteur: ‘een verhaaltje voorgelezen met een boek erbij?’ kleuter: ‘Nee, da din ze uit durre kop.’ Buiten verhalen vertellen, speel ik graag poppenkast. Taalles en creatieve vakken zijn ook mijn ding.”

Wat nu?
Jan en ik gaan binnenkort een rondtrekreis door West Amerika maken. Ik heb mezelf beloofd dat als ik stop met werken wij iets speciaals gaan doen. En daarna, tja, daar moet ik nog over nadenken. Dat kan alle kanten op. Ik vond het raar en ook best moeilijk om afscheid te nemen van de Mytylschool. 29 Jaar lang heb ik er met veel plezier en voldoening gewerkt. Ik heb er leuke, ontroerende en grappige dingen mogen beleven.”

“Mijn verzoeknummer is ’School is out for summer’ van Alice Cooper. Dat lijkt mij heel toepasselijk, want voor mij is de school deze zomer ook uit.”

Presentatie herontwikkeling Parochie Esbeek Samenw...
EEN SCHOOL IN DE KERK: EEN AMBITIEUS MAAR REËEL PL...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 18 September 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.