Aan De Keukentafel met Maud Augsburg

Aan De Keukentafel met Maud Augsburg

Voorlezen zit Maud in de genen

De Esbeekse Maud Augsburg (12) is niet alleen voorleeskampioen van de vijf basisscholen van de gemeente Hilvarenbeek maar behoort ook tot de laatste acht van de regio. Bij het uitkomen van deze editie van ‘t Kleppermenneke weet Maud nog net niet of ze ook tijdens de halve finale Brabants kampioenschappen hoge ogen gaat gooien. Op 7 april vindt deze plaats in de Verkade fabrieken in Den Bosch. En op 17 mei zijn in Amstelveen de nationale voorleeskampioenschappen. Spannend!

In de krant

Het begon allemaal in november vorig jaar. Op de Wingerd werd voorgelezen door twee kinderen uit groep zeven en twee kinderen uit groep acht. De jury bestond uit leerkrachten van De Wingerd. Maud was de uitverkorene die door mocht naar Hilvarenbeek om te strijden tegen basisscholen uit de gemeente: De Driehoek, Starrebos, De Doelakkers en Vlinderakker. Daar deed Maud het weer als de beste en ging verder naar de regioronde in Goirle. “In acht zalen werden 64 kinderen verdeeld”, vertelt Maud. “Uit een van die acht kwam ik als beste uit de bus. Nu mag ik dus door naar de Brabantse finale. Als ik daar doorheen kom mag ik naar de nationale voorleeskampioenschappen in Amstelveen. Ik weet echt niet wat mij allemaal te wachten staat, want ik heb de rest niet gehoord.” Mocht Maud Brabants kampioen worden dan verdiend ze een artikel in het Brabants Dagblad.  

Fantasieverhalen

In Den Bosch leest ze uit hetzelfde boek voor als de keren ervoor, maar nu kiest ze een andere hoofdstuk. Het sprookje ‘Dwaaleiland’ van Melissa de la Cruz valt goed bij de jury en zij vinden het een originele keuze van Maud. “Het is een fantasie verhaal en gaat over bekende schurken uit de Disney-klassiekers. Zij zijn met hun kinderen verbannen uit het koninkrijk Auradon naar Dwaaleiland. Hun kinderen Mal, Evie, Jay en Carlos zijn al net zulke onruststokers als hun gemene ouders. Ze zijn druk bezig snode plannen te beramen om weer aan de macht te komen in Auradon.”  Maud houdt van fantasieverhalen. Zo zijn ook Harry Potter, De kronieken van Narnia en The Hunger Games haar favorieten. 

b2ap3_thumbnail_keukentafel1.jpeg

 

De 18 finalisten die doorgaan naar de Brabantse kampioenschappen in Den Bosch. Maud staat derde van links.

Spreekbeurten en presenteren

De scholiere wordt door de jury geprezen over het écht boeiend voorlezen van een verhaal, het tempo en tevens de rust. Maud neemt de luisteraar mee in het verhaal. “Ik vind spreekbeurten en presenteren ook leuk om te doen. Waar en van wie ik het heb, geen idee. Het zit in de genen denk ik”, Voorlezen, daar is Maud dus als de beste in, maar ze houdt buiten heel veel lezen ook van tekenen, creatieve dingen, tennis- en gitaar spelen. “Dit is mijn laatste jaar op basisschool De Wingerd. Daarna ga ik naar het Odulphus Lyceum in Tilburg en daar heb ik ongelooflijk veel zin in.”

Muziekkeuze: ‘Never forget you’ van Zarah Larsson. “Bij de tekst ‘Ik zal je nooit vergeten, jij stond altijd aan mijn zijde’, denk ik aan mijn overleden oma.”

b2ap3_thumbnail_keukentafel2.jpeg

Hilvarenbeekse musea eren kunstenaar Andreas Schot...
Lichtjestocht Esbeek 25 maart
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 04 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.