Aan De Keukentafel met Monique Leijten-Kogels

Aan De Keukentafel met Monique Leijten-Kogels

Toen de in Moergestel geboren en getogen Monique (47) 24 jaar geleden, samen met haar man Peter, in Esbeek een huis ging bouwen kende ze het dorp nauwelijks. Zoals iedere nieuwkomer in Esbeek werd ook Monique gewaarschuwd: ‘je komt er niet tussen, hechte gemeenschap, kliekvorming, vriendengroepen’. “Nou, ik heb er niks van gemerkt hoor”, aldus de goedlachse Monique. “Ik werd gewoon opgenomen.”

Sluiten van de kerk
In de begintijd werkte Monique nog fulltime, en langzaamaan leerde zij steeds meer dorpsgenoten kennen. “Toen ik Lieke en Lex kreeg ging ik me inzetten in het vrijwilligerswerk. Zo was ik 8 jaar lang bestuurslid van peuterspeelzaal De Debberkes, op de basisschool was ik hulpmoeder. Ik heb zelfs nog in het bestuur gezeten van de KVO. Tien jaar geleden rolde ik in het kerkbestuur en in de commissie van de kindernevendienst. Ik dacht: als het bestuur van de kerk niet wordt aangevuld is het gedaan met de kerk. Helaas werd de toeloop van kerkgangers en vrijwilligers minder. Het  was gewoon onmogelijk om de kerk in Esbeek te behouden en toen vanuit het bisdom werd besloten tot kerksluiting, vond ik dat je op een positieve manier mee moest werken om over te gaan naar een nieuwe parochie, hoe moeilijk die weg ook is. Deze is uiteindelijk prima opgezet en loopt goed. Esbeek zelf is verder gegaan in Schuttershof en dat gaat ook goed. Het blijft natuurlijk jammer dat het zo gelopen is met de kerk. De Coöperatie Esbeek heeft het naar mijn gevoel goed opgepakt. Hopelijk komt de Brede school van de grond.” 

Korfbal Tuldania
Monique, in het dagelijks leven directie secretaresse van beroep, was tien jaar lang ook nog wekelijks op het korfbalveld van DKV Tuldania te vinden als coach van het team van dochter Lieke. “Ik heb lang met Anne van de Wouw die dames gecoacht, wij waren een leuke combinatie, al zeg ik het zelf.” Daarnaast zat Monique de laatste drie jaren ook nog in het bestuur. “Nu Lieke is gestopt met korfballen is het voor mij een reden en goed moment om er ook een punt achter te zetten. Ik heb het allemaal met veel plezier gedaan, en zal het leuke contact en samenwerking met trainers, bestuursleden en kinderen zeker gaan missen. Weet je, eigenlijk ben ik niet eens sportief aangelegd, maar het coachen ging me goed af. Het grootste compliment dat ik kreeg was dat niemand in de gaten had dat ik nooit had gekorfbald. DKV Tuldania is nog altijd een levendige enthousiaste club met zes jeugd-, twee seniorenteams en een midweekteam.

b2ap3_thumbnail_B1-tuldania-kampioen-16102010-023.jpeg

Kampioenschap B1. Coaches Monique Leijten als uder en Anne van de Wouw als seniorenlid.

De midweek kan nog nieuwe speelsters gebruiken, daar zijn er helaas een paar van gestopt. Het zou ook mooi zijn als er wat meer inzet van de ouders en andere vrijwilligers komt, sowieso om de senioren wat te ontlasten.” 

Bezige bij
Duizendpoot Monique zit ook nog in de jury van de carnavalsoptocht van de Haaikneuters. “Ik vind carnaval echt leuk. Zeker nu ik bij het clubje ‘Van alles Wè’ zit, waarmee ik op zondag in Hilvarenbeek met de optocht meeloop. We lachen wat af. “ Sinds kort is Monique ook nog vrijwillig secretaresse van een woonproject in Goirle voor kinderen met een verstandelijke beperking. “Ik regel en organiseer nou eenmaal graag. Dat zit mij in het bloed en geeft mij veel voldoening.”

Favoriete muziek
Hymn For the weekend’ van Coldplay. “Is een nieuw nummer dat vrolijk en goed in het gehoor ligt.” 

b2ap3_thumbnail_MoniqueLeijten.jpeg

GEMEENTERAAD STEMT UNANIEM IN MET RESERVERING VOOR...
GEMEENSCHAPSLIJST WIL EERST CIJFERS ZIEN OVER PLAN...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 10 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.