Aan De Keukentafel met Nelleke De Beer

Aan De Keukentafel met Nelleke De Beer

Het boerenleven is mooi voor Nelleke

“Momenteel heb ik wel even tijd voor een interview”, zegt de Esbeekse Nelleke de Beer (21). “Want in de zomer is het te druk met opvang van collega’s en zo.” Sinds een jaar mag Nelleke zich officieel ‘boerin’, noemen, zoals zij zelf haar beroep uitdrukt. Zij heeft een contract bij een boer in Lage Mierde en via AB Brabant (uitzendbureau voor de agrarische sector) op een boerderij in Baarschot. Daarvoor werkte zij al een aantal jaren op een melkveebedrijf, ook in Baarschot. Melkkoeien hebben haar aandacht. Varkens zijn niet haar liefhebberij. En ja, voorbijgangers kijken wel eens op, als een jonge meid, zoals Nelleke, boven op een voerkuil de handen uit de mouwen staat te steken. “Vooral stadmensen vinden het bijzonder”, legt Nelleke uit. “Zij hebben vaak zelfs nooit een koe in levende lijve gezien. En een kalfje noemen ze een ‘klein koetje’ haha.”

Op de boerderijen neemt Nelleke de dagelijkse werkzaamheden en verzorging voor koeien en kalveren voor haar rekening. Nelleke pakt aan en deinst niet makkelijk terug. “Sowieso moet je zelfverzekerd zijn”, vindt zij, “want dieren voelen angst. De beesten worden goed verzorgd. Overheidsinstanties controleren daar voortdurend op.” 

Voetbal
Nelleke groeide op op een boerderij op het Hoogeind in Esbeek en woont daar nog altijd met haar moeder en broer. Korfballen bij DKV Tuldania heeft ze geprobeerd, maar de voetballerij trok haar meer. Momenteel voetbalt zij in het damesteam van Diessen. De eerste jaren  van de basisschool deed Nelleke in Esbeek en de laatste jaren op De Driehoek in Hilvarenbeek. Daar kreeg ze de aandacht die zij nodig had. Na de Pius X-college in Bladel volgde zij de vierjarige opleiding MAS richting veehouderij in Boxtel. Nelleke: “Van huis uit kreeg ik het boerenleven mee. Ik vond het leuk om met groot vee te werken. Onze boerderij is helaas opgeheven nadat ons pap overleed. Als ik toen de leeftijd en ervaring zou hebben gehad, had ik zeker geprobeerd om deze in stand te houden. Maar om het nu alsnog op te pakken is niet realistisch. Ik denk daar wel over na, hoor, maar gezien de financiën en alles wat daarbij komt kijken is dat voorlopig niet haalbaar.” 

b2ap3_thumbnail_IMG_0029.JPG

Realistisch en goede moed
Nelleke krijgt het op jonge leeftijd al flink voor de kiezen. Haar vader verliest zij aan longkanker, dan is Nelleke nog maar 12 jaar en toen er bij haar moeder voor de eerste keer borstkanker werd geconstateerd zat zij in groep drie van de basisschool. “Helaas heeft de ziekte bij ons mam weer de kop op gestoken en nu ziet het er niet rooskleurig”, legt Nelleke uit. “Zij voelt zich gelukkig niet ziek en daardoor is de kwaliteit van leven redelijk goed. Dat is voor mij belangrijk op dit moment.” Realistisch en optimistisch van aard gaat zij vol goede moed verder. “Dat moet wel, want anders wordt het leven nóg zwaarder. “

Muziek: ‘Mooi’ van Marco Borsato. “Ik kan daar kort over zijn: ik vind het een mooi  en rustig liedje.”

b2ap3_thumbnail_thumbnail_IMG_0044.jpg

Tegen alle verwachtingen in groeien enkele Brabant...
Nieuwe activiteit: Pilates/Yoga
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 04 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.