Aan De Keukentafel met pastor Piet van Mensvoort

Aan De Keukentafel met pastor Piet van Mensvoort

In Esbeek staan bij pastor Piet van Mensvoort (83) de verhuisdozen klaar. Hij gaat verkassen naar het verzorgingshuis voor zusters en paters in Tilburg, daar waar zijn roots liggen. De wanden zijn kaal. De opbrengst van de schilderijen, kruisbeelden en peniskokers is al onderweg naar Nieuw-Guinea.

Spraakmakende pastor
In 1994 kwam Piet vanuit ontwikkelingsland Papoea-Nieuw-Guinea terecht in Esbeek. Pastor Piet, of gewoon Piet, maar zeker geen ‘Meneer pastoor’. “Nee, ik heb nooit de baas gespeeld. Dat is de grootste fout die je kunt maken. Dat zie je nu wel in Reusel.”  Voor hem was het niet echt wennen om na dertig jaar ontwikkelingswerk in Esbeek aan de slag te gaan. Het verschil was voor hem niet groter dan tussen Esbeek en Amsterdam. Echter voor menig Esbekenaar lag het anders, want spraakmakende Piet, gekleed in kleurrijke Indonesische strijkvrije bloesjes, bleef zichzelf. ‘Dat zal ie wel in de missie hebben geleerd’, werd dan vergoelijkend gezegd.

Geen ‘ja en amen’
Hij heeft een fantastische tijd in Esbeek gehad. Het sluiten van de kerk is hem een doorn in het oog. “Dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren”, vindt de pastor. “Het Financiële plaatje werd als reden opgegeven, maar dat is nooit bewezen. Wij hadden het namelijk nog makkelijk een aantal jaren kunnen uitzingen. Jammer ook dat mijn functie wegviel.” Piet zei duidelijk geen ‘ja en amen’ op het besluit en verstuurde stapels brieven naar de bisschop. Hij spande zelfs een procedure aan in Rome voor het behoud van de kerk, omwille van het zielenheil van de Esbeekse gelovigen.

Dromen in het Indonesisch 
Piet groeide op in wijk De Heikant in Tilburg. Zijn vijf broers gingen aan het werk, maar daar had Piet geen zin in. Hij ging studeren aan het seminarie in Tilburg, daar waar hij werd opgeleid om in een ontwikkelingsgebied te gaan werken. Want dat is wat hij wou, missionaris worden bij ‘wilde mensen’, zoals hij dat zegt. Op 27-jarige leeftijd vertrok hij dan ook naar het eiland Nieuw-Guinea, een provincie van Indonesië. De taal was hij al snel machtig en droomt daar nog altijd in. Hij deed er parochiewerk bijvoorbeeld in het onderwijs en werkte aan sociaal economische projecten van het verbouwen van groenten tot aanplanting van rubberbomen en van het regelen van studiebeurzen tot de primaire gezondheidszorg. Hij zegt ook wel onverstandige keuzes te hebben gemaakt, maar dat je er dan niet over moet zeuren. Piet kan er een boek over schrijven.

Vrijheid en ongebonden
“Ik hou niet van rechtlijnig katholiek. Is dat wel katholiek vraag ik me vaak af. Ik heb eens over de paus geschreven: ‘ga vijf jaar naar Nieuw-Guinea, dan denk je er wel anders over’.“ Relatieveren, vindt Piet. “Polygamie wordt afgekeurd door het christendom, maar als een weduwvrouw met kinderen alleen zo kan overleven is dat wel een oplossing.” Over het kerkelijk misbruik heeft Piet een duidelijke menig. “Het kwalijkste hierin vind ik de doofpot. Ik zeg niet graag dat het celibaat hier een rol in speelt. Het had gewoon nooit verplicht mogen worden. Hoewel ik het zelf wel makkelijk vond, want zo was ik ongebonden en vrij om te gaan te staan.”

Muziek: O Koning van Tilburg

b2ap3_thumbnail_PastorPiet.jpeg

Piet neemt in 1994 afscheid in Nieuw-Guinea

b2ap3_thumbnail_PastorPiet2.JPG

Vleermuizen dreigen verbouwing kerk Esbeek fors te...
Kliniek dankzij Tijn
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 10 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.