Aan De Keukentafel met Riek Oerlemans-Smolders

Aan De Keukentafel met Riek Oerlemans-Smolders

Haar wiegje stond in de Groenstraat in Esbeek, de eerste huwelijksjaren bracht zij door op Tulder en sinds 1992 leeft Riek haar leven voornamelijk in Denemarken. Daar waar ze meer aanloop krijgt dan ooit op Tulder. Al 25 jaar lang pendelt ze, samen met man Sjef, heen en weer van Denemarken naar Nederland.

‘Ik was graag onderwijzeres geworden’
Riek, aan de keukentafel in hun huis in Esbeek, begint bij het begin: “Ik heb drie broers en twee zussen. Wij leerden al jong mee aanpakken op de boerderij. Ik ging naar de huishoudschool in Diessen. Doorleren was er niet bij, anders was ik heel graag  onderwijzeres geworden. Ik ging werken in het huishouden van rentmeester Aerden in De Toren op landgoed De Utrecht.

Maatschap op Tulder
Sjef en Riek kregen dochter Herreen, en zonen Herman en Arné. In 1973 begon de familie Oerlemans een maatschap met de buren familie Van Gils. Het noodlot sloeg al snel toe. Hun buurvrouw kwam te overlijden. “Heel erg triest. Ze was pas 41 jaar. En tien jaar later overleed ook de buurman. Wat een ongekend verdriet voor de familie en ook voor ons. Wij waren erg close met elkaar en we runden samen een bedrijf”, vertelt Riek. Voor Herman en Arné was de boerderij voor hen beiden te kleinschalig om mee verder te gaan. Plannen om te emigreren borrelden op en de jongens gingen zich aan het oriënteren.

Het verlaten van Nederland
“Ze vroegen aan ons of wij met hen meegingen mochten zij naar het buitenlandland gaan.  Als het maar niet over het water is, zeiden wij, want wij willen regelmatig de familie in Nederland kunnen bezoeken. De beste omstandigheden in die tijd voor Hollandse boeren werden geboden in Denemarken.  In Hatting stond een boerderij ter overname. “De jongens pakten meteen door. Wij logeerden even bij hun en hadden al snel een huis in de buurt. De vriendin van Herman, Petra, volgde ook. Maar wij lieten wel onze dochter achter.” Dat feit ging in het begin een beetje aan Riek en Sjef voorbij. Maar ook Herreen en Henk verruilden al snel Nederland voor Denemarken.  Zij namen een varkensbedrijf over dat later van de hand werd gedaan. In het midden van het land kochten zij, bij een groot meer, een cafetaria en maakten daar de succesvolle formule Hollands pannenkoekhuis met binnenspeeltuin van. Een maal per week zijn Riek en Sjef daar te vinden.

Moeilijke taal
De kinderen en kleinkinderen beheersen uitmuntend de Deense taal. Voor Riek en Sjef ligt dat wat anders. “Wij waren toen al dik in de vijftig. Maar wij kunnen het goed verstaan en spreken wel een woordje Deens. Wij zijn aangesloten bij een kaartclub en worden volledig geaccepteerd. Er is weinig verschil met de Nederlanders. Denen zijn levensgenieters, maar ook harde werkers. Opvallend zijn hier de vele tradities die in ere worden gehouden.” Zo wordt op 23 juni, de langste dag, het volksfeest ‘heksen verbranden’ gevierd. Brandstapels, eten, drinken en zingen. De hele maand december staat uitbundig in het teken van Kerst met veel liefdadigheid.

b2ap3_thumbnail_RiekOerlemans2.jpeg

Riek is thuis in Denemarken
“Denemarken heeft mijn leven verrijkt. Ik voel me er heel goed thuis en heb nooit heimwee gekend. Wij wonen ondertussen in een bungalowtje op een berg en ik geniet dagelijks van het uitzicht. Sjef houdt nog wat jong vee en een moestuintje bij. Om de paar maanden reizen wij naar Nederland, daar wonen wij oorspronkelijk ook. Ik ben nu 79 en Sjef 82 en heb geen idee waar ons eindstation zal zijn. We nemen het zoals het komt.”

Muziek: “Helmut Lotti en André Rieu treden regelmatig op in Denemarken. Wij houden van hun muziek. Doe maar ‘The Second Waltz’ van Rieu.”

b2ap3_thumbnail_RiekOerlemans1.jpeg

 

Activiteit: Schilderen op houten plank op 3 novemb...
Bikken bij De Buren
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.