Aan De Keukentafel met Sjef en Toos Oerlemans

Aan De Keukentafel met Sjef en Toos Oerlemans

Sjef (66) en Toos Oerlemans (66) verhuisden onlangs van landgoed De Utrecht naar de dorpskern van Esbeek. En dat is niet zomaar een verhuizing, want Toos heeft op de kop af veertig jaar op het landgoed gewoond en Sjef zijn leven lang. Sjef is blij dat hij zijn levenswerk, het boerenbedrijf met melkkoeien en akkerbouw, aan zijn zoon Jeroen kan overdragen. “Ja, want tegenwoordig kent de agrarische sector nauwelijks nog opvolgers. Gelukkig heeft mijn broer Adrie ook een opvolger, René. Het is de bedoeling dat René en Jeroen met de tijd ook samengaan, zoals onze Adrie en ik. En hoe zij het gaan doen is hun ding. Je doet mee of niet, het is eten of gegeten worden. Daar bedoel ik mee dat je continu moet ontwikkelen om bij te blijven.”  

Mooiste plekje in Brabant
Toos uit Baarschot en Sjef uit Esbeek leerden elkaar kennen op 18-jarige leeftijd  bij de KPJ in Diessen. Na een verkering van acht jaar betrokken zij een splinternieuw woonhuis met stallen aan de Prins Hendriklaan op Landgoed De Utrecht in Esbeek.  Sjef: “Ik woonde al op het landgoed, aan het pleintje bij de toren. Daar ben ik geboren en getogen als oudste in een gezin van drie kinderen. Dat pleintje is er niet altijd geweest, daar stond toentertijd nog een grote schuur. De Utrecht is een zalige omgeving om te wonen en te werken. Ons huis op de Prins Hendriklaan staat op de mooiste plek van Esbeek, zo niet Brabant. Ik zeg altijd dat je kunt samenwerken met de natuur. Eén zijn met elkaar, versterken daar waar kan, maar geen onderschikte zijn van elkaar.

Ruilverkaveling
Toos: “Ik ben de middelste van negen kinderen in een boeren gezin. Daarbij hadden wij thuis nog een loonwerkersbedrijf. Ik werkte in de gezinszorg en nadat de kinderen, Jeroen en Judith, wat ouder waren heb ik een herintredingscursus ‘verzorgende’ gevolgd. Ik ging aan de slag bij het verpleeghuis in Goirle en bij De Clossenborch in Hilvarenbeek.” Het gezin Oerlemans is altijd nauw betrokken geweest bij het reilen en zeilen van het dorp. Sjef bekleedde bestuursfuncties bij de ruilverkavelingcommissie De Hilver, Waterschap De Dommel, Friesland Campina, Boerenbond en nog altijd bij de Coöperatie Esbeek. Tot zijn vijftigste trapte Sjef nog een balletje bij Tuldania. Sjef: “Ruilverkaveling De Hilver is een volbrachte taak. In juli is een afsluitingsbijeenkomst. Er is in 30 jaar tijd maar liefst 1000 hectare verkaveld.” 

Broodtrommel
Zoals pa Oerlemans vroeger dagelijks vanuit het dorp afreisde naar het landgoed om Sjef te helpen op de boerderij, zo legt Sjef nu ook dagelijks diezelfde weg af. “Ik help onze Jeroen. In principe is er wat het werk betreft niet veel veranderd voor mij. Alleen heb ik nu een broodtrommel bij.

b2ap3_thumbnail_oerlemans.jpeg

Wat het wonen betreft is er wel een hoop veranderd. Op 9 april 2016 hebben Jeroen en Marloes met ons de huizen geruild, een datum die ik natuurlijk nooit vergeet. Wij zijn geen buren gewend en hier zit je tussen de huizen. Ik heb het gevoel alsof iedereen me aankijkt als ik buiten kom, maar dat is natuurlijk gewoon wennen. We hebben goeie aard, en een mooi vrij uitzicht aan de achterkant. Het is geen vreemd huis hè.” Toos vindt het praatje tijdens het ramenlappen wel gezellig. “Hoewel het in de Prins Hendrik veel drukker was met fietsers en zo. Hier zijn de mensen werken overdag.” Sinds een halfjaar zijn Toos en Sjef de trotse grootouders van kleinzoon Stef. Nummer twee en drie zijn in aantocht. Sjef: “Van Stef ga ik zeker weten een boer van maken, terwijl opa Huijbregts pleit voor een kok.”

Favoriete muziek
Sjef en Toos luisteren in de camper, op weg naar vakantiebestemming Frankrijk, naar muziek van o.a. The Every Brothers, Johny Cash, Jim Reeves en Elvis. De keuze valt nu op ‘Crying’ van Roy Orbinson.

b2ap3_thumbnail_sjeftoos.jpeg

Werkgroep Samenwijs Esbeek spreekt gemeenteraad to...
Prins Bernhard Cultuurfonds steunt de plannen voor...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 01 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.