Aan De Keukentafel met Sylvie en Herman van Amson

Aan De Keukentafel met Sylvie en Herman van Amson

Sylvie (61) en Herman (58) verhuisden onlangs van Amsterdam naar Esbeek. Vragen over deze overstap en nog veel meer worden graag Aan De Keukentafel door het echtpaar beantwoord.

Van Amsterdam naar Esbeek

“Wij staan nu definitief bij de gemeente Hilvarenbeek ingeschreven” begint Herman enthousiast te vertellen. “Tja, waarom verhuizen naar Brabant? Wij waren het een beetje zat in Amsterdam. Het leven werd steeds

duurder en de buurt veranderde door de kapsoneslijders op zijn Amsterdams gezegd. Daarbij deed de overlast van horeca en toerisme ons zoeken naar een totaal andere leefomgeving. Tijdens een fietstocht, toen wij op de camping in Reusel zaten, kwamen wij door Esbeek en zagen dit huis in de Pastoor Jurgensstraat te koop staan. De koop was snel gesloten. De vorige eigenaar bracht ons in contact met plaatselijke ambachtslieden. Dat was ideaal. Een jaar lang, totdat ons huis in Mokum was verkocht, pendelden wij heen en weer van Noord Holland naar Brabant.”

Genieten in Esbeek
Een fijne nieuwe leefomgeving, waarna het echtpaar naar op zoek was, is gelukt in Esbeek. “Wij genieten hier dagelijks van de mooie natuur. Je zit zo in het bos. Het leven is goedkoper, alle service beter en ook de horeca is goed. Winkels zijn niet direct op loopafstand, maar  in Amsterdam waren wij ook gewend om bepaalde boodschappen op de fiets op verschillende plekken te halen. Het is voor ons pure luxe om hier te wonen. De mensen zijn vriendelijk en hulpvaardig. De kwaliteit van leven is veel beter dan in de grote stad.”

Barbecueën op de inrit
“Hier zit iedereen achter het huis”, valt Herman op. “In Amsterdam speelt het leven meer aan de voorkant af. Mensen kijken wel eens op als wij op onze inrit lekker zitten te eten of te barbecueën. Wij zijn levensgenieters en houden van een goed glas wijn, naar Frans gebruik.” Beiden maken geen deel meer uit aan het arbeidsproces en zijn zelfvoorzienend. Herman heeft de afgelopen jaren als zelfstandig bouwkundig adviseur gewerkt. En daarvoor als  bouwkundige  en projectleider woningverbetering voor de gemeente Amsterdam.

Huis en haard achterlaten
In 1980 leerde Herman de Franse Sylvie kennen tijdens zijn werk (beheerder van een jeugdherberg) in Frankrijk. Het was voor sportlerares Sylvie een moeilijke beslissing om huis en haard achter te laten door de overstap naar Nederland te maken. “Wij gingen wonen op een zolderkamertje in Amsterdam waar wij met niks begonnen. In 1982 trouwden wij, kochten later een huis en aan kinderen hadden we geen behoefte.”  In Den Haag gaf Sylvie op een Franse school sportles. Vanwege de reistijden en de files is Sylvie daar mee gestopt en daarna deed zij vrijwilligerswerk oa met kinderen in de buurt. Ook trainde en coachte zij een jeugdvolleybalteam in Amsterdam. Sylvie, met een duidelijke Franse tongval, zegt over de Nederlandse taal: “De grammatica vond ik geen probleem, gezien ik al behoorlijk Duits sprak, maar de uitspraak blijft lastig. Zo kan ik Gorinchem moeilijk uitspreken. Thuis spreken Herman en ik onderling Frans.”

b2ap3_thumbnail_PDG-cuisine-001.jpeg

 

Sylvie in de keuken van hun oude huis in Amsterdam

 

Leven gered

Herman toont trots een oorkonde ‘Maatschappij tot redding van drenkelingen’. Hij redde eens het leven van een zevenjarig jongetje dat ter water raakte. “Ik werd van mijn fiets getrokken toen ik langs de Amstel fietste:  ‘meneer, mijn broertje ligt in het water’. “Ik aarzelde geen moment en dook het water in. Gelukkig kon ik de jongen nog op tijd grijpen en zwom reddend met hem naar de oever. Het mannetje zag helemaal blauw. Gelukkig was het ambulancepersoneel snel ter plaatse. Ik ben zelf drie dagen ziek geweest van de rotzooi die ik binnen had gekregen. Vanwege deze reddingsactie was ik op tv in het programma van Karel van de Graaf. Tegen de dankbare ouders zei ik, jullie hoeven mij niet te bedanken, ik heb liever dat je hem leert zwemmen.”

b2ap3_thumbnail_20171016_184616.jpeg

Muziekkeuze: “De Franse zanger Michel Delpech met het schone lied “Loire et Cher”. Het gaat namelijk over het Franse platteland.”

 

Toneelgroep "In De Kèkert" uit Esbeek zet Kerstklu...
Activiteit: schilderen op een houten plank
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 01 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.