Aan De Keukentafel met visboer Harold Pistorius

Aan De Keukentafel met visboer Harold Pistorius

Er is al veel gezegd en geschreven over de Esbeekse minimarkt. Visboer Harold Pistorius (45) kan er de vinger niet opleggen waar de schoen precies wringt, want dat die ergens wringt is duidelijk voor de Tilburger. “In het verleden is bewezen dat ook Esbeek een bloeiend marktje kan hebben. Met de hoop dat het weer wordt, zoals het was, blijf ik Esbeek zo lang mogelijk trouw,” 

BN-er

Harold Pistorius heeft het hart op de tong, is een tikkeltje eigengereid en recht voor zijn raap zoals hij zelf zegt. “Dat is misschien niet altijd leuk, maar als mijn mening wordt gevraagd kan men een eerlijk antwoord verwachten.” Harold, bekend in de wijde omgeving wordt zelfs op vakantie, laatst nog in Zwitserland, herkend: ‘Hee visboer, gij ok hier?’

Zijn interesse lag in zijn jeugd duidelijk niet bij het studeren, wel rond het visgebeuren. Net zoals bij zijn opa, pa, oom en tante. Als jongen van dertien stond hij met pa al in de viskar. Hij kreeg vrijstelling van school. “Ik was iemand van 12 vakken en 13 onvoldoendes. Al dat leerstof, ik had er niks mee. Wat kan mij het schelen waar Hugo de Groot begraven ligt. Ik ken de man niet eens.” 

Hard werken

Harold groeide op in

Tilburg aan de Berkdijksestraat en was nauw betrokken bij het reilen en zeilen van de vishandel, zowel in de karren als in de winkel thuis. Hij verdiende een zakcentje bij met het pellen van uien en met de verkoop van lege haringemmertjes. “Later ging ik mijn vakbekwaamheid halen. Dat was in Scheveningen. Ze hoefden mij daar niks te leren, want het was me allemaal al bekend.” Theorie was zijn struikelblok, maar hij haalde het felbegeerde papiertje. Zo ook alle nodige rijbewijzen om de viskar te besturen. 

Dagelijks, alleen of met zijn vader, is de visboer te vinden op markten in Brabant en ook over de grens in België. “Een plaatsje op Hilvarenbeek kermis zit er helaas niet in. Dat had ik wel graag gewild. Op de Tilburgse kermis is het mij wel gelukt. Ik sta daar op het Stadhuisplein. Het is allemaal hard werken. Het komt niet aangewaaid.”  

Armeluiseten

Harold heeft last van de aangescherpte regeltjes van de Keuringsdienst van Waren. “Die slaan soms nergens op en zijn nauwelijks te realiseren. Het verschil met vroeger is ook dat er meer kweekvis is. In tegenstelling tot nu was stokvis en spiering spotgoedkoop. Armeluiseten was het. De jeugd kent dat soort vis niet meer. Zoals gerookte bakkum en kneukels is hen onbekend. Die zijn van het gemakke, kant en klaar en graatloos hè.

b2ap3_thumbnail_HaraldPistorius.jpeg

Niet alleen wordt de spreekwoordelijke vis duur betaald, maar ook de grondstoffen zijn flink aan de prijs. Of ik zelf met een vishengeltje aan de waterkant zit? Nou, nee ik ga niet zitten wachten op iemand die ik nooit gezien heb. Ik heb wel andere hobby’s. Zo maak ik meubeltjes van steigerhout en momenteel ben ik een Kaptein mobylette uit 1964 aan het opknappen. Ik ben vrij handig, al zeg ik het zelf.”

Muzikaal verzoeknummer: “Bij Engelse liedjes luister ik niet naar de tekst, alleen naar de melodie. Nederlandstalig spreekt mij meer aan. Ik heb herinneringen aan de levensliederen van André Hazes. Zijn teksten raken me. In Amsterdam breng ik altijd een bezoekje aan het standbeeld van de volkszanger op de Albert Cuyp. Het is toch geweldig hoe met 50.000 man in de Arena afscheid van deze man werd genomen. Ik kies voor zijn nummer: ‘Als je alles weet’.”

b2ap3_thumbnail_HaraldPistorius_2.jpeg

Aan De Keukentafel met Yvonne Mutsaers
Aan De Keukentafel met Carien van de Sande-Van Raa...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 01 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.