Aan De Keukentafel met Weaam Ahmed

Aan De Keukentafel met Weaam Ahmed

Van Jemen naar Nederland

De twintigjarige Moslimse Weaam, uit Jemen, vindt de Nederlandse taal moeilijk, vooral de grammatica is lastig. En toch spreekt Weaam al een aardig woordje Nederlands. Pas twee jaar geleden, toen de burgeroorlog in haar land uitbrak,  is zij samen met haar moeder en jonger broertje (18) vanuit Jemen naar Nederland gevlucht. Zij kwamen meteen in Esbeek terecht. “Mijn ouder zusje is helaas nog in Jemen”, vertelt Weaam. “Het is moeilijk voor haar om ook Nederland in te komen, omdat zij boven de 18 jaar is. Uiteindelijk zal het wel lukken denk ik, maar dan zal dat zonder haar twee jonge kinderen moeten. Hoe dat precies zit met de wet weet ik niet. Mijn zusje laat nooit haar kinderen achter. In Jemen leeft mijn familie onder erbarmelijke omstandigheden zonder elektriciteit en internet.”

Getuige van bommen en moorden
Weaam vertelt over haar jeugd. Zij was pas vier jaar oud toen in 2001 haar vader overleed. Daarna ontstonden problemen met diens familie en ook financiële zorgen kwamen om de hoek kijken. Dat was geen fijne tijd. De oorlog, die in 2011 aanbrak was gruwelijk. “Ik woonde in Zuid Jemen in het plaatsje Aden. Ik zag bommen vallen in onze straat,  en ik was getuige van mensen die werden vermoord. Het was daar niet meer veilig voor ons. Mijn moeder vluchtte samen met mijn tante al eerder. Ik ben met mijn broertje later gekomen. Gelukkig niet per boot, maar per vliegtuig. In Egypte hebben mijn broertje en ik acht maanden moeten wachten op onze papieren.”

De ‘taalschool’
Gelijk aangekomen in Esbeek is Weaam begonnen met het leren van de Nederlandse taal. “Voor mijn moeder is het op dit moment moeilijk om naar school te gaan. Door alle problemen is zij heel vergeetachtig. Mijn broertje zit momenteel in Tilburg op de ‘taalschool’.” Weaam zit in het derde jaar van het VMBO op het ROC in Tilburg. Hierna gaat zij economie studeren. “Alles wat met zaken en bedrijven te maken heeft interesseert mij.”

b2ap3_thumbnail_Weaam-Ahmed1.JPG

Fietsende dames
Ondanks dat Weaam zich zorgen maakt om haar zusje in Jemen, is zij gelukkig in Esbeek en blij met de registratie. Zij zoekt nog een bijbaantje. Oppassen of in een winkel. Helaas heeft zij nog geen vriendinnen gemaakt in Nederland. Met haar vrienden in Jemen skypt zij. Natuurlijk is in Nederland alles anders. Je mag hier zeggen wat je wilt. De waarden en normen zijn veel vrijer, vindt Weaam. Fietsende dames was haar in Jemen vreemd. Maar hier waagt zij een poging. “Jan van Mariet leert mij fietsen. Maar het is nog niet zo makkelijk als het lijkt.”

Muziekkeuze: “Ik hou van klassieke muziek en kies voor Mon Amour muziek.”

b2ap3_thumbnail_Weaam-Ahmed.jpg

Uit Brabants Dagblad: Gebrek aan visie is doodstee...
CONCERT SLAGWERK 4 juli 19.00 CC Elckerlyc. Toegan...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.