Aan De Keukentafel met Yvonne Mutsaers

Aan De Keukentafel met Yvonne Mutsaers

Vier jaar lang zwaaide Yvonne (54) de scepter over de Esbeekse basisschool De Wingerd. Sinds kort is zij benoemd tot directeur van basisschool Starrebos in Hilvarenbeek. Yvonne: “Een switch houdt je scherp en fris.”

Yvonne, een geboren en getogen Tilburgse, trok naar Oisterwijk toen zij trouwde. Vijfendertig jaar geleden begon zij haar onderwijsloopbaan als groepsleerkracht op de school van het Pedologisch Instituut De Hondsberg, een school voor kinderen met ernstige leer- en ontwikkelingsproblemen.  Als invalleerkracht ging ze aan de slag, later als vaste leerkracht, orthopedagogisch medewerker en adjunct-directeur. Yvonne heeft twee kinderen, een zoon en een dochter. “Mijn zoon heeft een beperking, maar is een heerlijke opgewekte jongen. Mijn dochter is een creatieve duizendpoot die graag bezig is met theater, zang, fotografie en het maken van (theater) kostuums.” 

Switch
Toen de tijd rijp was maakte Yvonne de switch naar het regulier basisonderwijs. In 2006 kwam zij terecht op de Sint Antoniusschool in Biest-Houtakker en in 2012 op De Wingerd in Esbeek. “In Biest-Houtakker was ik betrokken bij de totstandkoming van de huidige Samenwijs accommodatie de Vlinderakker. Deze ervaring kwam goed van pas in Esbeek bij de voorbereidingen en het onderzoek m.b.t. de herbestemming van de Esbeekse kerk. Helaas kan ik dit prachtige project niet mee afwerken. De laatste hindernis is de financiering.”  Yvonne heeft er alle vertrouwen in dat Samenwijs Esbeek in de kerk gerealiseerd wordt. Helemaal nieuw zal dan de opvang worden voor de 0 tot 4 jarigen. Sinds kort kent de Wingerd ook naschoolse opvang. “De voordelen van een school in een klein dorp zijn de korte lijntjes, de saamhorigheid en de warmte. Een kleine school is ook kwetsbaar. Mensen weten alles van elkaar, of ménen het te weten. De school is een spil, een plek waar ‘alles’ samenkomt.” 

Ouders en verantwoording
“Het onderwijs is volop in ontwikkeling en verandert van de kennis naar het leren van vaardigheden die toegang geven tot die kennis. Geen jaartallen meer uit je hoofd  leren, maar wel weten waar je die informatie kunt vinden. Kinderen en ouders zijn medeverantwoordelijk.  We moeten alles in het juiste tijdsbeeld plaatsen, maar ik vind dat kinderen soms te weinig ‘nee’ te horen krijgen. Zij moeten leren omgaan met teleurstellingen en weten dat niet alles kan. Er is soms weinig begrenzing. Door de sociale media komt er veel informatie op hen af. Ik vind het een taak van de volwassene om dit te begrenzen. Spelletjes spelen en films kijken die bij de leeftijd horen en geen uren achter elkaar. Er worden onderwerpen in het bijzijn van kinderen besproken, terwijl die niet bestemd zijn voor kinderoren. In geval van overmatig speelgoed wordt er weinig beroep gedaan op de fantasie. Een kind mag zich gerust eens vervelen.”

b2ap3_thumbnail_Yvonne-small.jpg

Bij conflicten of verschil van visie vindt Yvonne het belangrijk dat ouders kijken naar hun eigen aandeel in het probleem. “Ruzies zijn niet op te lossen met boosheid of verwijten, maar wel door te praten. Iedere leerkracht wil, zoals de ouders, het allerbeste voor het kind. Heb vertrouwen in elkaar en val de leerkracht niet af. Laat het kind, kind zijn en laat de volwassenen samen de zorgen bespreken. 

Cursus, verhuizing, nieuwe baan
Yvonne is klaar voor de nieuwe uitdaging als directeur bij Starrebos. “Het is wat groter allemaal en daardoor meer mogelijkheden. De kinderen van 0 tot 13 jaar zitten onder één dak. De aparte organisaties hierin wil ik graag  intensiever laten samenwerken.” Ondertussen volgt Yvonne een opleiding directeur IKC (Integraal Kindcentrum). Zij zit midden in een verhuizing naar Waalwijk. Haar hobby’s toneelspelen, lezen, skiën, en theater staan even op een laag pitje. 

Muzikaal verzoeknummer: ‘Calm after the storm’ van The Common Linnets. “De tekst vind ik erg pakkend. Al stormt het nog zo hard, heb er vertrouwen in dat de rust komt.

b2ap3_thumbnail_IMG_0658-small.jpg

Ook ik heb moeilijke tijden gekend, een scheiding, zorgen. Ik heb ervaren dat er altijd weer iets moois komt. Als ik me ergens druk over maak, vraag ik me af of mijn gepieker de situatie verandert. Als ik er geen invloed op heb, stop ik met mezelf druk te maken.” 

Ps. Per 1 juni wordt de heer Will van Dijk (adjunct-directeur Starrebos) de nieuwe directeur van basisschool de Wingerd.

Aan De Keukentafel met Chris van Laarhoven
Aan De Keukentafel met visboer Harold Pistorius
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 01 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.