Aan De Keukentafel Rinel Vriens

Aan De Keukentafel Rinel Vriens

Dat Rinel (56) al 35 jaar als leerkracht op de Esbeekse basisschool De Wingerd werkt vindt ze zelf geen mijlpaal. Toch kiezen we een moment om er even bij stil te staan 'Aan De Keukentafel'. Meteen nadat ze haar onderwijspapiertje op zak had mocht ze al een zwangerschapsverlof opvangen op haar oude basisschool in Esbeek.

“Mijn leraren werden ineens collega's”, vertelt Rinel. “Betreffende leerkracht kwam niet meer terug, en ik werd na een sollicitatieproces, weliswaar met meneer pastoor in de commissie, aangenomen. Ik werd meteen voor de leeuwen geworpen voor een klas met 39 kinderen. Dat was best wel zwaar voor een beginneling. Na vijf jaar in de onderbouw te hebben gewerkt kreeg ik wegens een dalend leerlingaantal ontslag.”

Toch bleef Rinel bij De Wingerd aan de gang door een werkverruimende maatregel. Daarna kreeg zij een vaste benoeming en een eigen klas, groep vijf en zes. “Weet je, de leermethodes zitten altijd in een golfbeweging . Ze denken wel eens het wiel opnieuw uit te vinden, maar het komt toch vaak terug op hetzelfde, weliswaar net iets anders. Zo is bijvoorbeeld de vulpen en het potlood weer terug. Deze vulpen geeft meer vaste richting op papier dan een balpen. Maar goed, daar zijn ook weer discussies over.” Ondertussen heeft Rinel zich bekwaamd in reken- en wiskunde problematiek (dyscalculie) en remedial teacher. “Ik ben van de positiviteit. Ik praat dan ook over: zoveel goed en niet zoveel fout. Want als ik naar mijn eigen schooltijd kijk was dat wel anders. Volgens mij dachten de leerkrachten toentertijd dat straffen het kind vormde. En het ontbrak ze misschien ook wel aan inzicht.

Tegenwoordig is het kind eigenaar van zijn eigen ontwikkeling. De leerkracht betrekt ouder en kind nauw bij het leerproces.” Rinel maakte mee dat groepen nog klassen waren en overblijven niet aan de orde was. Zo herinnert zij zich de verjaardagsborrel bij meneer Pastoor onder schooltijd. De kinderen kregen dan vrijaf. Ook een grote verandering is de dossiervorming en het digitale schoolbord. “Dat werkt fantastisch. Je kunt meteen materie opzoeken op Google.” Deze sociale media heeft volgens Rinel ook weer een keerzijde namelijk concentratieproblemen door de vluchtigheid. De Wingerd kent veel dieptepunten door overlijden van leerkrachten en partners van collega's. Gebeurtenissen met een enorme impact. “Dan merk je dat wij een hecht team zijn. Hoogtepunten zijn buiten jubilea en afscheidsfeesten de voldoening die ik heb als het lukt om een kind met zijn problemen te helpen.”

Rinel ondervindt geen problemen met het in hetzelfde dorp te wonen waar ze lesgeeft. “Als ik terugkijk was de tijd dat ik mijn eigen kinderen in de klas had wel eens lastig. Klasgenootjes kwamen ook over de vloer. En niet de kinderen zelf hadden er problemen mee, maar meer daarbuiten.” Eén jaar lang was de familie Snels op De Wingerd goed vertegenwoordigd: Rinel, conciërge vader Gust, en zes neefjes en nichtjes.

Het verzoeknummer van Rinel is 'Brabant' van Guus Meeuwis. “Omdat ik aan Brabant ben verknocht.”

{youtube}myPDjxPeAms{/youtube}

Start aanleg glasvezel in buitengebied
Aan De Keukentafel met familie Oerlemans en Smolde...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 September 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.