Aan de keukentafel: Van Sri Lanka naar Esbeek

Aan de keukentafel: Van Sri Lanka naar Esbeek

Van Sri Lanka naar Esbeek.

Tussen 1983 en 2009 woedt in Sri Lanka een bloedige burgeroorlog tussen Tamils en Singalezen. In mei 2009 wordt er vrede gesloten met de Tamil-rebellen. De situatie is verbeterd maar de democratie is nog erg instabiel. Mensenrechtenschendingen blijven zich voordoen. In 2011 zoeken 124 Sri Lankanen bescherming in Nederland. Wereldwijd zijn er 136.617 vluchtelingen afkomstig uit Sri Lanka.

Zo lieten ook Uruhthiravinthan (42), Paramesuary (42), Sharugan (11) en Sanuka (9) vier jaar geleden huis en haard achter om per vliegtuig naar Nederland te vluchten. De eerste twee jaar verbleef het Tamils gezin (met verschillende achternamen, de achternaam is de voornaam van je vader) in de buurt van Roermond op een asielzoekerscentrum. Aan De Keukentafel vertellen zij hun verhaal en Sharungan en Sanuka vertalen daar waar nodig. Zij kunnen zich niets meer van de oorlogsstrijd herinneren, maar hun ouders des te meer. “Je gaat pas vluchten als je iets ergs overkomt, want dan heb je namelijk geen keus meer”, zegt moeder Paramesuary. “Onze oudste zoon, Sathursan, van 12 jaar werd geraakt tijdens een bombardement. Op dat moment schuilden wij met ons gezin in een bunker. Hij was gewond en werd meegenomen door Singalezen soldaten. Wij wisten niet hoe of wat. Hier in Nederland hoorden wij pas dat hij was overleden. Mijn man heeft er nachtmerries van.” Ondanks het verschrikkelijke dat hen is overkomen proberen zij er toch het beste van te maken. Zo doen beide ouders aan vrijwilligers werk. Paramesuary helpt mee op de Esbeekse basisschool en iedere dinsdag kookt zij mee op sportpark Den Hondsbosch voor ouderen. Uruhthiravinthan houdt de buitenboel bij basisschool De Wingerd op orde en werkt bij Bioboerderij ‘t Schop in Hilvarenbeek.
Veel steun heeft het gezin van de Esbeekse dorpsondersteuner. “Miriam legt ons alles uit. Als er een brief komt waarvan wij niets begrijpen bellen wij Miriam”, legt Sharugan uit. In het begin was het zeker wennen om in Esbeek te wonen, maar ze hebben ondertussen hun draai wel gevonden en zijn blij met de contacten en hulp. “De Esbeekse mensen zijn heel lief en omdat wij geen auto hebben wordt ons vaak vervoer aangeboden naar de winkel”, aldus Paramesuary. Zij is geslaagd voor de inburgeringcursus en haar man Uruhthiravinthan zit nog op les. De kinderen vinden het ook fijn om in Esbeek te wonen. Ze hebben vriendjes en zitten op korf- en voetbal. De familie hoopt erop om nog lang in Esbeek te wonen, maar daar beslist het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) over. Aan de huiskamerwand siert een familieportret met hun geliefde die zij achter lieten in Sri Lanka. Zij hopen ooit op vakantie te kunnen gaan naar hun vaderland om hun familie te bezoeken. Paramesuary: “Hoewel het op dit moment wat rustiger is blijft de onrust, want de oorlog tussen de volkeren kan zomaar ineens weer oplaaien.”

Uruhthiravinthan, Paramesuary, Sharugan en Sanuka komen oorspronkelijk uit Sri-lanka.

Aan de Keukentafel: Jan Pulskens
Aan De Keukentafel Loes van Gerven
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.