Column Ad Hesselmans

Column Ad Hesselmans

Van lotenverkoper naar columnist.

Zondag 21 maart was een vrije zondag voor mij als scheidsrechter. Als echte voetballiefhebber ging ik natuurlijk naar het 1e kijken tegen Audacia. Aangezien we als bestuurslid zorg moeten dragen voor de lotenverkoop tijdens de wedstrijden van het 1e nam ik samen met Roel Hesselmans deze taak op me. Tijdens de verkoop van de loten vroegen perse supporters of ik niet hoefde te fluiten; nee dus, ik had een vrije dag. Aangekomen bij Astrid van Egmond konden we alleen maar loten verkopen als ik bereid was een column te schrijven. Voor de club wilde ik dat wel doen en het onderwerp was snel gevonden. Hoe bereidt een scheidsrechter zich voor op een wedstrijd die hij moet leiden. De eerstvolgende wedstrijd die ik moest fluiten was FC Lienden – Quick ’20 in de hoofdklasse. De echte liefhebber weet het dan al: de club van Hans Kraay jr. Het is een topper in de hoofdklasse de nr. 2 tegen nr. 4. Dit jaar is het nog spannender omdat de eerste 4 teams zich plaatsen voor de nieuw te vormen topklasse.

Op donderdag heb ik mijn vaste trainingavond van de COVS in Tilburg samen met andere scheidsrechters uit onze regio. We trainen dan veel op spelsituatie en duurlopen. Tijdens en na afloop van de training bespreken we elkaars wedstrijden van de afgelopen week en de komende week. Daar begint dus eigenlijk al de voorbereiding. Op vrijdagavond kijk ik altijd naar de huidige stand van beide teams, de kleuren van de tenues, waar de accommodatie ligt en hoe lang de reistijd is. Daarna bel ik mijn beide assistent scheidsrechters om afspraken te maken hoe laat we verzamelen en in welke kleur tenue we fluiten. In de hoofdklasse fluiten we de wedstrijden met neutrale assistenten. Beide assistenten gaan op eigen vervoer naar Lienden waar we om 13.15 uur hebben afgesproken. Normaal rijden we samen als we bij elkaar in de omgeving wonen.
Op zondag vertrek ik om 12.00 uur richting Lienden en ben er mooi op tijd. Beide assistenten zijn er al en we gaan gezamenlijk naar de bestuurskamer. Onderweg komen we Hans Kraay jr. al tegen; hij heet ons welkom en loopt mee naar de bestuurskamer. In de bestuurskamer praten we over het lopende seizoen en de belangen die er vandaag op het spel staan. Om 13.45 uur geef ik het sein dat we ons gaan verkleden en daarna doe ik mijn warming up. Mijn assistenten controleren de goals en de kleuren van de tenues van beide keepers en alles erom heen. Om 14.20 uur ga ik samen met mijn assistenten naar binnen en bespreek met hen de afspraken voor tijdens de wedstrijd. Hans Kraay jr. komt nog binnen om ons succes te wensen( hoezo beïnvloeding). Om 14.25 uur gaan we gezamenlijk het veld op en kan de wedstrijd beginnen. De 1e helft is FC Lienden heer en meester en komt Quick ’20 er niet aan te pas.

FC Lienden leidt dan ook in de 1e helft met 2-0, er gebeurt verder weinig. In de rust komt er een coach van de KNVB binnen die speciaal voor de assistenten is gekomen om ze enkele tips te geven.
Na de rust zien we een heel ander Quick ’20. Ze nemen het initiatief over en zijn duidelijk sterker. De vlam slaat bijna in de pan als Quick ’20 een scheidsrechtersbal bijna in de goal van FC Lienden schiet. Keeper Ronald Jansen (ex Willem ll) van FC Lienden kan maar net redding brengen. Nadat alles weer gesust is kan de wedstrijd verder. In de 70e minuut scoort Quick ’20 uit een vrije trap van 25 meter. De spanning is helemaal terug in de wedstrijd en het tijdrekken gaat beginnen. Geen probleem, de tijd wordt gewoon bijgeteld. De wedstrijd gaat op en neer met een duidelijk beter Quick ’20, die nog een bal op de paal schieten en er wordt nog een bal van de lijn gehaald.

De klok op het sportpark geeft 45 minuten aan maar op mijn horloge staan nog 7 minuten te spelen. Zodra de 45 minuten op de klok staan begint Hans Kraay jr. te roepen dat het tijd is. Dit houdt hij knap lang vol maar daar maken we ons niet druk om, de tijd van de scheidsrechter is bepalend.
Na de blessuretijd fluit ik voor het einde van de wedstrijd. FC Lienden blij, Quick ’20 teleurgesteld. Na de wedstrijd komt de coach van de KNVB nog even binnen om een aantal afspraken die in de rust gemaakt zijn te bespreken. Hij geeft een compliment voor de manier van fluiten en vond het een echte wedstrijd vol strijd in de 2e helft. Nadat we gedoucht hebben gaan we naar de bestuurskamer waar de wedstrijd nog wordt besproken.

Na een hapje en een drankje gaan we richting Esbeek.
Onderweg nog even onze Joost bellen voor de uitslagen van het 1e elftal en natuurlijk ook het 3e. . Allebei hebben ze een goede kans op het kampioenschap. De uitslagen zijn positief en de concurrentie heeft punten laten liggen, mooier kan het niet.
Tijdens de rit naar huis nog even de wedstrijd de revue laten passeren; voor mijn gevoel is het goed gegaan. Om 18.30 uur rijden we weer de Lowerik binnen, snel wat eten en studio sport kijken. Op naar de volgende wedstrijd RCS- WSC op paaszaterdag in Oost Souburg met de gebroeders de Nooijer (ex Sparta en Feyenoord).

Wat is fluiten toch een mooie hobby.

Groeten,

Ad Hesselmans.

Column Anoniem
Column Marga Hesselmans
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.