Column Ad van de Wouw

Column Ad van de Wouw

Het lijkt een gewone zomerse zondag in juli te zijn. De zon schijnt rijkelijk, oogstzorgen hebben we niet, in de verte klinken flarden muziek, fietsers kiezen hun tocht. Maar die schijn bedriegt. Het oranjeplein voor Schuttershof is nog verlaten. Rob de Nijs zong al ooit: ”De wereld staat voor ons heel even stil vandaag.”. Het is de dag van de wedstrijd der wedstrijden. Op het terras en op de radio wordt druk gekwetterd en getwitterd over Manide de parkiet uit Singapore en ook Paul de octopus uit Duitsland doet van zich spreken.


Maar er is veel meer op deze zondag. Ver weg van ons veilige huis gedenken tienduizenden “15 jaar na Srebrenica”, en dat was toen echt geen gewone zondag, daar stond de wereld ook bij stil.
Het gras van Soccer city in Johannesburg blijkt nog veel heiliger dan het gras van “Footbal for hope” zoals we de promotie van het afgelopen WK hebben ervaren. Mandela gaf hier zo ongeveer op de middenstip in 1990 na zijn lange gevangenschap zijn grote rede en gaf zo voor miljoenen in Afrika weer hoop.

“I have a dream” moet Bert uit Meerssen gedacht hebben toen hij hoorde op welke bijzondere plaats de WK finale gespeeld zou worden. Hij bouwde zijn droom om tot een missie. Een missie met het grote doel: “Wij gaan die beker winnen”.
Het resultaat is bekend. Een golf van emotie heeft ons land overspoeld maar is op het laatst gestokt. Alle 16 miljoen bondscoaches denken allemaal zelf mee gespeeld te hebben, op de bank gezeten te hebben, de coach geweest te zijn, of tenminste er bij geweest te zijn.
Hoe Bert en zijn mannen omgingen met de missie die zij voor ogen hadden is er een van uitmuntende klasse. Focus is het toverwoord. Bezig zijn voor de zaak waarvoor je staat en het doel dat bereikt moet worden; zelfverzekerd; en Bert waakte dat dit geen overmoed werd.

In Esbeek hebben we ook een missie. Met grote toewijding wordt daaraan door velen gewerkt en bijna door iedereen gedragen. En als iedereen naar zijn capaciteiten zijn bijdrage levert slaagt die missie. Een leefbaar Esbeek voor onszelf en diegenen die na ons komen.

We hebben niet de gedroomde finale tegen onze Duitse buren gehad, maar moesten het opnemen tegen de Spaanse Furie. De Duitsers overspeelden zich in de aanloop naar de finale.
“Duitsers ” worden we in Esbeek ook wel eens genoemd en sommigen doen dat ook zelf.
Uitstekend als we daarmee die degelijkheid, onverzettelijkheid, doorzettingsvermogen en puncktlichkeit als eigenschappen overnemen. Maar als zelfverzekerdheid omslaat in overmoed is onze Esbeekse missie gedoemd te mislukken.

Ad van de Wouw.

Column Aschwin Versteijnen
Column Chris van Laarhoven
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.