Column Aschwin Versteijnen

Column Aschwin Versteijnen

Duitsland.

De één heeft iets met het getal 8, een ander met de kleur zwart. Zelf ben ik geneigd dat ik iets heb met Duitsland.
Het begon al voor mijn geboorte. In de Story las mijn moeder begin jaren 70 over ene prins Aschwin zur Lippe-Biesterfeld. Dit was de broer van prins Bernard en mijn ouders vonden dit wel een leuke originele jongensnaam. Dan moest natuurlijk wel de tweede telg van de familie Versteijnen een jongen zijn. En zo geschiedde het…..

Toen ik op de lagere school geschiedenis kreeg werd ik wederom geconfronteerd met Duitsland. De gruwelijkheden van de tweede wereldoorlog werden uitgebreid besproken en vol afschuw luisterde ik naar de verhalen. Als we het hier thuis over hadden vertelde mijn moeder altijd dat ook haar vader tegen de Duitsers had gevochten. Het was dan ook niet gek dat bij een bezoek van opa en oma Diessen de televisie abrupt uit werd gezet bij films over de tweede wereldoorlog. Mijn broer en ik keken elkaar dan verbaasd aan en begrepen dan niet waarom nu ineens de televisie uit moest. Ook een geweertje meenemen bij een bezoek aan mijn grootouders kon mijn opa niet waarderen. Het onschuldige speelgoed werd afgepakt en doormidden gebroken.

Toen ik een jaar of 16 was ging ik voor het eerst met op vakantie. Geen Benidorm of Lorette maar gewoon naar Domburg. Daar stonden we dan met ons tentje tussen allemaal van die luxe Duitse stacaravans. Tijdens een van mijn zwakke momenten sloeg ik een Duitse griet aan de haak. Natuurlijk grote consternatie bij mijn vrienden, alles was geoorloofd, maar geen Duitse meid bij ons in de tent.

Hierna had ik eigenlijk weinig meer met Duitsland of Duitsers. Totdat ik ging verhuizen naar Diessen. Want of je nu in de Biest, Haghorst, Beek of Diessen gaat wonen, Esbeek wordt in deze dorpen geassocieerd met Duitsland. Wanneer je de afgelopen jaren de 6 KernenCup in Diessen of Auwmeutenavond in Hilvarenbeek hebt bijgewoond heb je dit zelf kunnen ervaren. Een grap over Esbeek in combinatie met Duitsland staat garant voor succes. Bij mijn intro als technisch-jeugdcoördinator van RKDSV dolde Frank van Roovert nog met “We hebben een nieuwe jeugdcoördinator maar hij komt wel uit een ander land, dus allemaal Duits praten”.
Maar vanwaar deze associatie met Duitsland. ….? Heeft Esbeek het er gedurende de jaren ook zelf na gemaakt….? Een beetje arrogant was het natuurlijk wel om bij het kampioenschap van SV Tuldania in 1989 “Nooit meer de Biest” te zingen. Carnavalsteksten als “Klèn te krège zen we nie in Esbeek, tis nog fènder wonen dan in Beek” zijn voor menig Bekenaren natuurlijk ook prikkelend. Enkele voorbeelden van echte Esbeekse arrogantie. Zelf kan ik juist erg genieten en lachen om deze Esbeekse/Duitse arrogantie, maar niet iedereen doet dit. Moet je het wel zien als arrogantie ……of is gewoon afgunst van anderen……..? Carnavalsvereniging De Duikeleers drijven er juist de spot mee door met carnaval het shirt van der Manschaft te dragen. Dan maar een beetje arrogant maar trots op je dorp !!!!

Aschwin Versteijnen.

Jaarverslag 2010
Column Ad van de Wouw
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 26 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.