Column Astrid van Egmond

Column Astrid van Egmond

Medeleven of slachtofferporno?

De behoefte om in de huis- ( slaap-)kamer en in het leed van de ander door te willen dringen lijkt hand over hand toe te nemen.

Waarom willen we zo graag delen in het leed van de 70 gecrashten van het vliegtuigongeluk? Waarom willen we alles weten van de enig overlevende?
Waarom willen alle reporters hun eigen verhaal hierover vertellen, terwijl men nauwelijks met belangrijke feiten kan komen? Is het niet slechts eigenbelang, de ‘eer’ de eerste te zijn met dramatisch nieuws? Het heeft niets meer te maken met de burger slechts feitelijk te informeren.
We buitelen over elkaar heen om ons medeleven met de slachtoffers te betuigen. Is dat echt medeleven of is het slechts laten zien dat ook jij belangrijk bent en dat het je dus eigenlijk altijd alleen maar om jezelf gaat. Echt medeleven is de mensen met rust laten.

Dan het gekrakeel rond de inmiddels afgetreden staatssecretaris Jack de Vries. Stiekem ( hoewel stiekem?) geniet een ieder van zijn suffe daden waarmee hij zijn volledige carrière vergooit. Het is leedvermaak, waarmee we ons tevreden stellen: gelukkig zijn wij niet zo stom om zoiets uit te halen!

Wat te denken van het nieuwe blad ` Binnenhof`; we graaien in de vuilnisbakken van de politici, zodat we kunnen smullen van hun vuil. Respect voor privacy? Privacy, wat is dat? Je bent toch publiek geheim als politicus, dan ook niet zeuren als je vuilnisbak overhoop gehaald wordt.

Nergens vind je de kreet vanuit de media (lees: vanuit onszelf): zijn we echt begaan met wat er aan emotie in die mensen leeft?
Bekommeren we ons echt om wat voor gevolgen het heeft voor de emoties van de enig overlevende, voor de emoties van beschadigde politici? We vinden het heerlijk om te veroordelen, met het vingertje naar de verkeerde te wijzen om daarmee vervolgens te constateren dat we zelf veel beter zijn.
Het lijkt of we het heerlijk vinden ons te wentelen in de ellende van een ander om er zelf een beter gevoel aan over te houden.

Echt medeleven? Ammehoela. Sensatielust en niets anders.

Astrid van Egmond.

Column Riny Smolders
Column Anoniem
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 01 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.