Column Bert Schilders

Column Bert Schilders

“Nee, ik ben geen mollen aan het vangen, dit is een detector en hier kan ik munten e.d. in de grond opsporen en dan uitgraven.” “Joa, gé wel,,dé kan tog nie.” “Jawel”, en ik liet hem een paar muntjes zien.

“Jonge,jonge ze venne vort van alles ut”, en liep hoofdschuddend weg.

Nee,ik ben geen winkeloverval aan het voorbereiden.
Net over de grens, liep ik over een veld, toen er een man naar mij toekwam en vroeg wat ik daar aan het doen was. Hij had namelijk een wapenzaak in de buurt en dacht dat ik de zaak aan het verkennen was voor een overval op zijn zaak. De man was voor geen rede vatbaar en schreef het nummerbord van mijn auto op. Na enige “vriendelijke woorden” over en weer pakte hij z`n telefoon om de rijkswacht te bellen.
Ik ben toen maar in m`n auto gaan zitten, met de woorden dat ik er toch ook niks aan kan doen dat ze in Belgie niet kunnen voetballen. Gelukkig start m`n auto de eerste keer en kon nog net horen wat voor een [piep,piep] Hollander ik was. Rare jongens die Belgen.

Je hebt mooie en minder mooie ontmoetingen tijdens het beoefenen van mijn hobby en dat is met de detector [speurstok] op pad.
Esbeek is de laatste honderd jaar enorm veranderd en daarom is een goede voorbereiding voor dat je gaat zoeken belangrijk. Je kijkt op oude kaarten of op internet waar vroeger de akkers lagen en de zandpaden liepen.
Om een voorbeeld te noemen. Ik heb`t hele vroegere kerkpad tussen Esbeek en Hilvarenbeek afgezocht.
Hier heb ik o.a.munten,devotiehangers,kruisjes,musketkogels,gewichten,knopjes enz. gevonden.

Na het zoeken worden de vondsten voorzichtig schoon gemaakt, zo goed mogelijk gedateerd, opgeslagen en in een bestand gezet, zodat ik precies weet wat en waar iets gevonden is. Ook dit is natuurlijk belangrijk. De waarde van de vondsten is te verwaarlozen, maar het is wel een stukje Esbeekse geschiedenis.
Natuurlijk valt het ondanks de voorbereiding wel eens tegen, dat je de hele middag in de kou loopt te zoeken en maar twee duiten hebt gevonden. Dan kom ik thuis en zeg tegen moeder de vrouw, `naait dees ding maar in de vuilnisbak.` Maar gelukkig heb ik een wijze vrouw, want na enige dagen begint het toch weer te kribbelen.

Er wordt ook een beroep op mij gedaan als iemand een ring, sleutel of zelfs een tractorgewicht verloren is. Natuurlijk help ik deze mensen in nood en zie het als een mooie reclame van deze mooie hobby.
Een gedeelte van mijn vondsten staat op de site www.vondsten.nl bij zoeken `Hubetus` intoetsen.
Er staat hier niet bij waar ik het heb gevonden, om collegazoekers niet wijzer te maken.

Groetjes Bert de counthunter Schilders.

Column Jack de Graaf
Column Gerard van Gerven
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 September 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.