Column Chris van Laarhoven

Column Chris van Laarhoven

Zomergeblaos, daar krijg ik energie van!

Vorige week had ik met het werk een teambuildingdag. Je weet wel, met z’n alle de hei op om stil te staan bij het functioneren van het team.
Ik heb een dubbel gevoel bij dit soort trainingen. Ik denk dan, moeten wij niet werken vandaag? Kan dit zomaar in deze tijd, met 10 betaalde krachten een dag abstract zitten te neuzelen? Anderzijds weet ik dat het goed is zo nu en dan een pas op de plaats te maken en te reflecteren op waar je mee bezig bent.


De leidraad die dag was de theorie van Daniel Ofman. Hij beschrijft in zijn boekje ‘Het is niet te geloven’ dat het goed is zaken vanuit 3 perspectieven te benaderen, namelijk het ‘het, het ‘ik’ en het ‘wij’.
Het ‘het’ is het feitelijke, het tastbare, het product, het resultaat.
Het ‘ik’ is de wijze waarop ik als inpidu betrokken ben, welke inbreng ik heb, wat ik er van mezelf in kwijt kan en wat het me oplevert.
Het ‘wij’ is de mate waarin betrokkenen het doel ondersteunen en uitdragen.


Natuurlijk is dit een prima theorie, erg logisch, maar de kunst is om hem in praktijk te brengen.
Onze trainer had ten aanzien van het ‘ik’ het statement dat je jezelf steeds af moet vragen: “krijg ik hier energie van?” en als dit niet het geval is, waar zit dan het ‘energielek’?”
Deze terminologie werkte bij mij op mijn lachspieren. Dit komt, omdat ik momenteel het boekje “Taal is zeg maar echt mijn ding” van Paulien Cornelisse aan het lezen ben. Hierin beschrijft ze allerlei taalhypes die komen en gaan. Bijvoorbeeld is oké’, het nieuwe ja of oh, alles is focking goed, mensen zijn tegenwoordig verliefd op materiële zaken als een huis of een auto, iets is echt mijn ding, jouw mening is ‘jouw werkelijkheid’, hier kan ik ‘een stukje’ van mezelf in kwijt en de voortdurende vraag van Mart Smeets; “mag ik dat zeggen?” Ja Mart, dat mag jij zeggen.
U zult begrijpen dat ik ‘hier krijg ik energie van’ en ‘energielek’ perfect in dit rijtje vond passen.

Maar goed, om recht te doen aan de titel van deze column, nu de link naar Zomergeblaos.
Afgelopen weekeinde was het weer zover. Voor de 5e keer organiseerde D’afentoeters Zomergeblaos op de Vrijthof.
Wat is “het”? Een kleinschalige festival met blaasmuziek als centraal thema. Klinkt simpel. Toch is hier al veel over gediscussieerd. Als je met z’n 15e iets organiseert, heb je 15 keer te maken met “jouw werkelijkheid”. Om het “wij”niet te verliezen, moet er gezocht worden naar een gezamenlijke visie. Willen we groeien, of willen we klein blijven? Doen we er een eetgelegenheid bij? Wel of geen buitenpodium? Programmeren we publiekstrekkers om meer inkomsten te hebben of houden we vast aan onze eigen bandkeuze? Hoeveel financieel risico willen we nemen? Gaan we volgend jaar Zomergeblaos met Pinksteren organiseren of worden we dan te veel met Elastiek vergeleken? Allemaal vragen die gepasseerd en uitgebreid bediscussieerd zijn.
Ondanks dat het “het” niet volledig duidelijk en nog in ontwikkeling is, is er een enorm “wij”.


Ieder van ons kan op zijn of haar manier iets bijdragen en is gemotiveerd om er een leuk festival van te maken. Zowel in de voorbereiding als in het afgelopen weekeinde is er veel werk verzet. Dit is met veel plezier gedaan en er is geen wanklank gevallen.
Het organiseren van Zomergeblaos geeft ons 3 kiks. Het is gaaf dat we een podium kunnen bieden voor leuke bands en voor onze eigen productie (D’afentoetersXL). Het is gaaf dat veel mensen hier plezier aan beleven en ons daar complimenten over maken. Het is gaaf met z’n allen een berg werk te verzetten en te zien dat alles wat gepland en voorbereid is uitkomt. Bij dit laatste punt wil ik graag de raad van 11 van Esbeek bedanken voor het meehelpen met opruimen. (4e kik)

En “ik”?
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik krijg hier dus energie van! De juffrouw van de training kan trots op me zijn. Ik heb het begrepen.

Chris van Laarhoven.

Column Ad van de Wouw
Column Johan Pieter van den Biggelaar
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 01 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.