Column Dianne Hesselmans

Column Dianne Hesselmans

Hoezo druk????

Mijn oma woont in Eersel. Heeft jaren met mijn opa op een boerderij in Duizel gewoond. Ze heeft 17 kinderen op de wereld gezet. De eerste werd geboren in 1939 en ons pap in 1940 daarna zijn er nog 15 meer gekomen. Helaas zijn 3 kindjes op hele jonge leeftijd gestorven. Maar ach, dat hoorde bij die tijd…( Wat natuurlijk verschrikkelijk voor haar is geweest maar er over praten was een groot taboe.)
Wat moet dat een drukte van jewelste zijn geweest. 14 Kindermondjes vullen, 14 kinderen aankleden. (En mijn oma was erg trots dus alle 14 moesten er tip top uit zien als ze naar school of de kerk gingen.) Toen ik haar belde dat ik zwanger was van nummer 4 en 5, was mijn oma die als eerste riep: “Mèr meske toch, 5 kiendjes, wôr gaddo toch an begiene, ût is te hopen dèt ûr een meske bij zit die euw straks un bietje kan helpen.”
Een meisje erbij die mij kan helpen? Mijn was stop ik in een wasmachine. Daarna alles in de droger. Strijken stelt niets meer voor met zo’n groot stoomapparaat. Eten maken? Even ontdooien in de magnetron, snel even wokken, alles lekker in de hetelucht oven en binnen een half uurtje staat er voor 7 monden eten op tafel. Echt honger hebben ze niet want het fruit op de fruitschaal staat binnen handbereik. Dorst? Lekker een beker ranja, een koekje erbij, misschien nog iets lekkers?? Even een sms-je sturen dat we toch echt om 17:30 uur gaan eten. Na het eten alles in de vaatwasser, klaar is kees. Nog even snel een boodschap doen? Hup autootje onder je kont, bij de AH ben je in 10 minuten. Boodschappen in de kar, even pinnen en met een paar volle tassen weer naar huis.
Dat was er 70 jaar geleden allemaal niet bij. Nu rijden we naar de Ardennen om gezellig een weekendje te survivallen. Nou volgens mij heeft mijn oma jaren moeten survivallen. Maar het gezin Rombouts was wel de trots van de pastoor van Duizel. Als mijn oma weer met een dikke buik rond liep stond hij als eerste op de dam om haar te feliciteren.
Ze is nu 94. Oma was niet millennium proof en sinds die tijd zit haar “ harde schijf” vol. Wat na het jaar 2000 gebeurd is blijft niet goed hangen. Pim herkent ze meteen. Jop als je het duidelijk uitlegt. Maar dat mannetje wat zo ontzettend boos kan kijken of die twee grappige witbolletjes. … zijn die ook van jou Dian?? Toch geen 5 jongens?? Ze zit nog vol humor en verhalen over vroeger kan ze meteen vertellen. Vaak met een gulle hartelijke lach. Maar als je vraagt hoe zij toch al die drukte heeft overleefd, dan geeft ze geen antwoord.
Als ik dit schrijf ben ik volop bezig met de voorbereidingen voor de vinologen nascholing in Maarn, het uitzoeken van originele en klassieke kerstpakketten en daarna mag ik 3 dagen bij Corien Veron mijn wijnen laten proeven. Tussendoor nog een gesprekje op school, ouderbijeenkomst op de peuterspeelzaal, oh boodschappen moeten ook nog gedaan worden, moet ik rijden voor de zwemles, zou het tennissen doorgaan? Trainingskleren voor het voetballen moeten uitgewassen zijn, laten we ook nog een gezonde maaltijd op tafel zetten…. Ik denk aan mijn oma en durf deze zin niet uit te spreken. Het eerste glas wijn dat ik tussen alle bedrijven door proef, toost ik op haar!
Hoezo druk? ???

Dianne Hesselmans-Rombouts.

Column Teun van Egmond
Column Sandra van Liere
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 04 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.