Column Egbert Stellinga Sr

Column Egbert Stellinga Sr

De zin van het leven.

Via mijn werk als psychotherapeut kom ik vaak in aanraking met mensen die zich afvragen welke zin hun leven nog voor hen heeft. Dit heeft me er toe gebracht te beschrijven wat ik zie als de zin van het, of liever gezegd, mijn leven.

Opmaat; ‘de wereld bestaat bij de gratie van tegenstellingen’. Hoe je tegen ‘het leven’ aankijkt, ervaart is sterk afhankelijk van het perspectief dat je daarbij gebruikt. Even zo vele mensen er bestaan even zovele meningen, opvattingen, belevingen, gevoelens bestaan er over de wijze waarop mensen het leven zien, beleven. Ik nodig u uit om ook eens door mijn bril te kijken, mijn perspectief te gebruiken bij de beantwoording van de vraag; Wat is de zin van het leven?

Ik neem de vrijheid de vraagstelling te veranderen in; Wat is de zin van mijn leven? . De zin van mijn leven komt voort uit mijn bestaan zelf. Ik besta, ik leef, dat is mijn realiteit. De vraag dient, naar mijn mening, veeleer te zijn of het leven wat ik leid voor mij voldoende bevredigend is; gerealiseerd wordt volgen de normen en waarden, verwachtingen en behoeften die ik er op na houd. Ja natuurlijk, ook ik ben deel van een groter geheel en dien me te conformeren aan verwachtingen en behoeften van dat grotere geheel. Van belang daarbij voor mij is de beantwoording van de vraag in hoeverre ik het voor elkaar krijg binnen de maatschappelijke context waarin ik verblijf keuzes te maken. Ik heb het hier over vrijheid in gebondenheid, de vrijheid om in de gebondenheid van het leven in een sociale gemeenschap te kunnen kiezen, iedere seconde, ieder uur en elk moment dat dat nodig is. De filosoof Hobbes heeft eens gezegd: ‘de mens is een wanting animal’, steeds op zoek naar meer en beter. Als de één ziet dat de ander iets meer heeft, wil de één dat ook. Als we met elkaar geen afspraken maken over hoe we met elkaar willen samenleven zijn we geneigd om elkaar naar het leven te staan. We hebben met elkaar een maatschappelijke structuur nodig, afspraken over hoe we het leven met elkaar zullen gaan inrichten, om het leven leefbaar te houden.

Terug naar de vraagstelling; wat is de zin van mijn leven? Ik leef, ik besta, het leven manifesteert zich in mij en openbaart zich om mij heen. Als ik om me heen kijk en bijvoorbeeld zie hoe een van mijn kleinkinderen bezig is om een tekening voor mij te maken dan voel ik me gelukkig. Als ik bezig ben met mijn werk en een van mijn cliënten kan laten zien hoe hij zijn leven aan het verzieken is en voel en ervaar dat datgene wat ik zeg of doe er werkelijk toe doet, dan voel ik mijn leven in me stromen, dan voel ik dat ook ik besta. De dichter filosoof Kloos schreef eens ‘in het diepst van mijn binnenste voel ik me een god gelijk’. Is dat niet waar het om gaat? Onze Christelijke leer zegt dat we zijn geschapen naar Gods beeld en gelijkenis, is het dan niet onze opdracht om dat goddelijke, waarvan ik denk dat dat in ieder van ons aanwezig is, tot uitdrukking te laten komen? Dat brengt me bij Maslow. Zijn theorieën zijn beschreven vanuit de Humanistische mensvisie, ook Maslow geeft, in de wijze waarop hij behoeften van mensen structureert, aan dat, wanneer er eenmaal brood op de plank is en een dak boven het hoofd gerealiseerd is, de mens evolueert naar hogere betere behoeftepatronen. Steeds op zoek naar meer en beter. Maslow beschrijft de mens als een zichzelf realiserende persoonlijkheid, vanuit de behoefte datgene van zichzelf te maken wat hij of zij als behorende tot zichzelf ervaart. Hij spreekt in dit verband over topervaringen, de ervaring die je hebt wanneer je voelt dat de energie door je lijf stroomt, wanneer je de ervaring hebt dat je optimaal uitgedaagd wordt en optimaal van je talenten gebruik maakt. Wie vraagt zich op zo’n moment af ‘wat is de zin van mijn leven’? Voor mij is het sleutelwoord ‘verwondering’.

Verwondering die je voelt wanneer je mag ervaren dat een kind voor jou een tekening maakt. Verwondering over de natuur die zich in al zijn pracht aan mij openbaart. Verwondering wanneer ik luister naar muziek van Haydn, die Schöpfung, een muziekstuk wat mij van het begin tot het einde ontroert. Ik voel dat ik besta, dat ik leef. Ik voel en ik ervaar in het hier en nu. Gisteren is al lang voorbij, morgen bestaat nog lang niet, het enige wat telt is het hier en nu en daarbinnen leef ik mijn leven, maak ik mijn keuzes, soms goede en soms slechte, maar ik leef in verwondering, steeds op zoek naar het Goddelijke in mezelf. Soms ligt dat gevoel voorhanden, soms zoek ik eindeloos en kan ik het niet vinden. Soms voel ik me goed en soms voel ik me slecht, met alle gradaties daar tussenin. De zin van mijn leven bestaat niet, de zin van mijn leven is het leven zelf, het leven zoals zich dat iedere dag aan mij openbaart. Ik leef dat leven en maak daarbinnen keuzes, soms voor mezelf, soms voor de ander, maar wat voor mij het belangrijkste is, is dat ik kies. Maslow spreekt van de zichzelf realiserende persoonlijkheid. Dat is wat ik als opdracht in mijn leven ervaar, te worden, te zijn die ik ben en wat ik ben. Ik zou willen zeggen; ‘leef je leven, ervaar je leven, soms met vreugde, maar soms ook met pijn. Beleef er van zo veel als je kunt, doe je best iemand te zijn die je graag wilt zijn en maak keuzes. Kiezen is winnen en verliezen, geven en nemen, ben je daarvan bewust, maar kies, laat het leven niet aan je voorbij gaan maar ben je ervan bewust, iedere dag opnieuw in het hier en nu! Dat geeft ook jouw leven zin!

Egbert Stellinga sr.

Column Wiet van Meel
Column Wiesje Pulles
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.