Column Gerard van Gerven

Column Gerard van Gerven

Op vakantie.

Als vader van drie dames heb je het niet altijd makkelijk. Als ze heel klein zijn, moeten er regelmatig luiers verschoond worden, eten geven, mee gaan wandelen en nog veel meer.
Als ze wat ouder worden, wordt het wel makkelijker, want ze gaan naar de crèche en daarna naar school.
En dan komt de tijd dat we met z’n allen op vakantie gaan naar Zuid-Frankrijk. Volgepakt en met drie grieten achterin zetten we koers naar het zuiden. In Reusel vraagt de kleinste al of we er al zijn. ‘Nèè, nog lang nie!’
Tot Antwerpen gaat alles goed, totdat pa een cd van Henk Wijngaard op wil zetten. Echter, dat willen de kids niet. Die willen liever K3 horen en weet ik al niet meer! Dus pa is verplicht om naar dat Belgische trio te luisteren, want hij heeft z’n oordoppen niet bij. Net voor de franse grens breekt de eerste ruzie uit achterin, want de middelste hangt teveel tegen de linkse. Moeders probeert het allemaal nog te sussen, maar de trend is gezet.

Regelmatig zit moeders achterstevoren in haar stoel om het kroost in het gareel te houden. Op ’n gegeven moment wordt het pa teveel en wil er met z’n rechterhand eens eentje goed vastpakken, maar doordat hij zijn nekspier teveel naar rechts draait, verrekt hij deze. ‘Au, gvd!’ Dus met een stijve nek verder naar Parijs.
Halverwege, de eerste stop, want het kroost moet naar de WC en pa snakt naar ’n lekker sjekske. In de auto mag namelijk absoluut niet gerookt worden van de kids en moeders.
Als we weer verder rijden, begint de kleinste te mekkeren dat ze naar de WC moet. ‘Dè hadde net mar moete doen, nou rijden we dur. Als we Parijs dur zèn, dan stop ik wir, dus ge houdt ut mar zu lang op.’
Parijs voorbij valt alles in slaap en kan pa eindelijk Henk Wijngaard opzetten en stiekem ’n sjekske in de auto roken. Raampje ’n bietje open, dan ruiken ze ’t toch nie. Maar als hij het nog brandende peukje uit de auto gooit, waait het weer terug naar binnen op de achterbank, bij één van de kids op haar broek. ‘Oei, oei, wè nou gedoan!?’
Vlug de bolide op de vluchtstrook gezet en het peukje alsnog buiten weten te werken, zonder verdere schade.
Net als pa weer achter het stuur kruipt, wordt moeders wakker.

‘Weurom stoan we stil?’
‘Uhhh, ik heurde iets tikken en dacht dèt ur misschien ’n wiel los zat, dus doar hai ik efkes noar gekeken.mar ut was niks.
Ut stinkt hier trouwes noar rook. Hèdde gij gerookt in dun auto?’
‘Ikke nie nèè! Dè was unne, uhhh, ouwe vrachtwoage die net veur ons ree en die stonk `n uur tege de wend in.’
Verder maar weer, nog 500 km voor de boeg. De kids worden het beu en beginnen hun beentjes te strekken en met hun teen achter pa z’n oor te kriebelen. Eén kan nog wel, maar als het er drie zijn, wordt het teveel. Na enkele opmerkingen dat ze op moeten houden, wordt het pa teveel.

‘As ge nou nie ophoudt, dan zet ik oe alle drie ut d’n auto!’
Niet dus, en pa de vluchtstrook op en zet ze er alle drie uit. Echter, voordat hij weer achter het stuur zit en weg wil rijden, zitten er al weer twee in. Maar het is het eerste halfuur wel stil.
Nog 200 km en het wordt weer onrustig. Door z’n stijve nek, kan pa niet rechts omkijken en linksom gaat ook niet, want dan hangt hij met z’n oor in de ophanging van de autogordels. Dan maar op goed geluk naar achter grijpen om er eentje goed vast te pakken, om zoals gewoonlijk de verkeerde beet te hebben. ‘Dè was ík nie!’
Dan is eindelijk de camping in zicht. Lekker 2 weken niks doen. En naar huis rijden is altijd leuk. Iedereen slaapt de grootste tijd. En ik kan lekker naar Henk Wijngaard luisteren en naar CCR en stiekem sjekskes roken.
Nu gaan ze niet meer mee, en o,o, wat is het stil.

Gerard van Gerven.

Column Bert Schilders
Column Riky Hutten
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 September 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.