Column Han Bolijn

Column Han Bolijn

De haai, zo gek nog niet

Het mooie, bosrijke gebied ten zuiden van Esbeek dorp wordt ook wel ‘de haai’ genoemd. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar ruim 100 jaar geleden was er op Landgoed De Utrecht geen boom te bekennen. Het gehele gebied bestond uit heidegrond, zoals je dat nu nog op de Veluwe tegenkomt. Pas na de ontginning, die rond 1900 begon, werd het grootste gedeelte van het landgoed opgeplant met bos. De rest werd landbouwgrond. Vandaar dat het gebied door vele nog steeds ‘de haai’ wordt genoemd.

Al enkele jaren leeft bij mij het besef dat de dorpelingen in Esbeek een verkeerd beeld hebben van de haai en de bewoners van de haai. Daarom wil ik in deze column de kennelijk bij de inwoners van het dorp levende misverstanden rechtzetten.

Zo hebben wij in de haai wel degelijk stromend water en hoeven wij dit niet uit een put te halen. Ook hoeven wij niet eerst te trappen om elektriciteit op te wekken. En hoewel veel mensen in de haai een houtkachel hebben, is er ook een cv aanwezig. Verder kunnen we in de haai via de satellietschotel meer zenders aan dan op de centrale antenne in het dorp en heb ik deze column via een adsl-verbinding naar de redactie van esbeek.eu gemaild.

In de haai hebben we ook allerlei zaken die ze in het dorp niet hebben. In het dorp liggen drempeltjes, maar de echte drempels liggen toch echt in de haai. In het dorp hebben ze een sportparkje met 3 veldjes, maar dit is toch niet te vergelijken met de 18 holes grote golfbaan die wij in de haai hebben. Verder hebben ze in het dorp enkele speelveldjes, terwijl we in de haai een compleet park hebben. Ook hebben we in de haai het op 35 na beste café van Nederland.

De bewoners van de haai zijn van oorsprong de land- en bosarbeiders van het landgoed. Dit wil zeggen hardwerkende krachtige en sportieve lieden. Ook nu nog is dit te merken, want als na een feestje of cafébezoek alle dorpelingen al lang in hun bedje liggen, zitten de mannen en vrouwen uit de haai nog sportief op hun fiets op weg naar huis.

Ook carnaval in Esbeek kan niet zonder de haai. Zo kwam de grondlegger van carnaval in Esbeek, Nico Elfrink, uit de haai. Ook vele prinsen, met name in de afgelopen jaren, zijn afkomstig uit de haai. En ook nu nog zijn de carnavalsgroepen uit de haai jaarlijks zeer actief in de optocht. Het is daarom ook niet voor niets dat we in Esbeek de HAAIkneuters heten.

Ik hoop dat ik de bewoners van het dorp door het schrijven van deze column een beter beeld heb kunnen geven van de haai. En als jullie de komende week het ijsbaantje in het dorp laten voor wat het is en kiezen voor de toch net iets mooiere en grotere ijsbaan in de haai, dat jullie dan denken: “De haai is zo gek nog niet”

Han Bolijn.

27 januari 2009

Column Hanneke Verhoeven
Column Nelly Wouters
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 29 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.