Column Hanneke Verhoeven

Column Hanneke Verhoeven

Scheids, je bent een hondenlul!

13 november was de dag van het respect. Dit, in een tijd waarin duizenden scheidsrechters vergeleken worden met de edele delen van een hond en duizenden mensen elkaar begroeten met de welbekende middelvinger. Wat is dan nog respect?

Het schudden van een hand wordt bij ons gezien als respectvol, door anderen daarentegen als respectloos. In ieder geval is het onhygiënisch. Want, wie wast er tegenwoordig nog zijn handen? Daarbij komt dat de betekenis van het schudden van een hand, net als bij de middelvinger slechts een interpretatie is. De betekenis die wij ontlenen aan zo’n gebaar, kan dan ook veranderd worden. Net als de betekenis die wordt ontleend aan de vergelijking met de edele delen van de hond. In anderen landen wordt de hondenlul juist gezien als delicatesse. Stel je voor dat je daar iemand voor hondenlul uitmaakt, dan wordt je juist bedankt!

De agressie van het gebaar hangt dus af van de interpretatie van de ontvanger. Ik zeg: we vervangen voortaan de onhygiënische hand door de middelvinger en eten vanaf nu hondenlul. Als dan de scheids nog eens wordt benaderd met een opgestoken middelvinger en ‘hondenlul’, dan zal dat beantwoord worden met: ‘dank je, jij ook een fijne wedstrijd!’.

27 januari 2009

Column Rik Pulles
Column Han Bolijn
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 26 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.