Column Hannes Verhoeven

Column Hannes Verhoeven

De Mannen van het Agrarisch Nieuws

Zittend achter mijn stapeltje schetsjes en ideeën voor een creatie van de Dûikelèèrs in de optocht van het Haaikneuterrijk 2009, valt er uit een stapeltje papieren met schetsjes van een aantal jaren geleden iets opmerkelijks.

Een tegoedbon voor het bijwonen van het Agrarisch Nieuws. Ik dacht meteen, das nie best, dat ben ik vergeten. De uitnodiging dateert van november 2007.

Ik hielp destijds mee met de KPJ, met het jaarlijks terugkerende KPJ weekend. ‘s Nachts opruimen was natuurlijk fantastisch, wetende dat je de volgende morgen, na het opruimen in de tent, bij Schuttershof belandde.

Tegen een uur of elf komen de mannen van het Agrarisch Nieuws één voor één binnendruppelen. Als eerste natuurlijk babbelbox Joaneke Bruurs die sneller praat dan dat hij rijdt met z’n buurtbus. Onmiddellijk gevolgd door Harrie van der Bruggen die letterlijk de sigaar is omdat hij tijdens het nieuws niet meer mag roken. Dan zwiert Piet de wethouder binnen. Sinds hij niet meer actief is op zijn non praat hij alleen nog over mais en èèrpel. Daarna verschijnt een grijze snor, met Jos Geerts er achter. Piet Smolders, de echte senior, sluit zich vervolgens, in zijn lage giering, aan bij het gezelschap.

Plots vliegt de pastor binnen op zijn peniskoker, recht uit de sacristie. Dan komt Sjef uit de Haai, met de kop omhoog, op de proppen. Ja, ja op de haai beginnen ze licht verwaand te worre. Des natuurlijk de invloed van de golfbaan. Tenslotte Jan te Laat, want die moest op zijn broer Kees wachten. Deze sympathieke lachmannen sluiten de rij en maken deze agrarische mannenclub compleet.

Waar treft men nog zo’n gezelschap aan? En wat maakt dit gezelschap zo bijzonder?

Het gegeven is simpel, een oude traditie : buurten na de mis bij Den Ouwe Jan. En waar buurten ze over? Over alles. De aard van de gesprekken wisselt met de jaargetijden. Het gaat vooral over vee, gewassen, prijzen en andere boerenzaken. Maar ook over de plaatselijke politiek en zelfs over de wereldpolitiek. Ja, ja, hier zitten een paar boeren bij die vaker op den harde weg zijn geweest. Maar wat het meeste opvalt is: ze weten het allemaal beter, en………. ze vinden het geweldig als er over hun gepraat wordt.

Vanaf nu ga ik me volledig voorbereiden op het moment dat ik een keer bij hen mag aanschuiven. Zie je het al voor je ? Een ongedoopte hobbyboer uit het plaatselijke dorp, met iets te veel fantasie, waagt zich te meten met deze doorgewinterde, boerende, roddelende, lachende beterweters.

Hulde aan dit gezelschap! Ik ben fan van deze mannen. Zal ik over 40 jaar hun plek innemen???

Hannes Verhoeven.

oktober 2009

Column Jan Colsters
Column Jan Pulles
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 18 September 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.