Column Jack de Graaf

Column Jack de Graaf

Column: …en vanavond…effe lekker niks!

Hebt u dat thuis ook…. zo’n ‘lijstje’ met daarop allerlei klusjes die nog moeten gebeuren:
• gazon maaien, tuin snoeien
• schilderen binnen en buiten
• leertjes lekkende kranen vervangen
• oud papier en schuur opruimen
• dakgoot leegmaken
….en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik klus graag en vind het heerlijk om na een weekje hard werken met het hoofd, de handjes in het weekend te laten wapperen. Het vervelende is echter dat het lijstje steeds langer lijkt te worden of de weekenden korter. Ik kom tijd te kort!

Ook op het werk doet zich dit fenomeen voor. Er zijn weken dat mijn agenda goed gevuld is met afspraken en vergaderingen, de tussenliggende uren vullen zich probleemloos met telefoontjes en mailtjes beantwoorden, eten achter het stuur of het beeldscherm ….. en je echte werk blijft liggen! Op het eind van de week heb je het gevoel dat je niks bent opgeschoten. Daar komt nog bij dat ook in onze bedrijfstak de crisis te voelen is. De directie doet een beroep op alle medewerkers om ‘een tandje bij te zetten’. Als iedereen een uurtje langer werkt scheelt dat zo een paar procenten.

Ook onze ‘vrije tijd’ vraagt steeds meer om een zorgvuldige planning. Laatst hadden we contact met oude vakantievrienden uit Kampen. Het leek ons na jaren weer eens leuk om een weekendje af te spreken. Na drie telefoontjes en 5 mailtjes hadden we een datum die beide partijen uit kwam…een half jaar later! Sowieso is ons sociale leven sinds we kinderen hebben behoorlijk veranderd. Spontaan bij vrienden op bezoek of een avondje stappen is er niet meer bij. Eerst zorgen dat we oppas hebben…en die meiden van rond de 16 hebben het in het weekend nog veel drukker dan wij! Ook mijn hobby’s hebben flink te lijden onder mijn prioriteiten. Aan tennissen kom ik nauwelijks toe, net als tekenen en schilderen. Ik probeer 1 keer per week te mountainbiken, maar op het moment van schrijven is dit ook al weer een week of 7 geleden….

Ik vertel U dit niet omdat ik wil dat U medelijden met me krijgt! Juist niet. Ik ben een bofkont met een fantastische vrouw, een paar geweldige kinderen, een droom van een huis, een mooie baan en ik ben nog gezond ook! Ik realiseer me dat, waardeer dat en ben er kei dankbaar voor.
Maar ik zou nog zo graag veel meer! Ik stel veel te veel dingen die ik graag doe of leuk vind uit naar later. Goede voornemens. Volgend jaar ga ik weer tennissen, ik ga aan de schuur beginnen en ga meer bij ons pa op de koffie…….en dat roep ik al een jaar of tien.

We vinden het veel te normaal om nergens meer tijd voor te hebben. Iedereen heeft het druk, druk, druk. En elke keer wordt de lat weer hoger gelegd en worden dingen uitgesteld naar later…. Maar wanneer is later? Misschien is later wel te laat! Later zijn we oud of niet meer in staat om al die dingen nog te doen. De overheid werkt ook al niet mee met het verhogen van onze pensioenleeftijd. Waar ligt de grens?
Ik zie mensen, die bezwijken onder die druk! Die kunnen het niet meer aan thuis of op het werk, die raken overspannen, burn-out. De welvaartsziekte van deze tijd!

Wanneer heb je de juiste balans? Yin-Yang, zomer-winter, licht-donker, werk-prive….inspanning-ontspanning. Mijn voornemen voor het nieuwe jaar is om aan dit evenwicht te werken. Om de prioriteiten te verleggen en weer of meer tijd te nemen voor allerlei dingen, leuke dingen, waar ik nu te weinig aan toe kom.

En vanavond….doe ik lekker niks meer.

Jack de Graaf.

Column Gijs van Helvoirt
Column Bert Schilders
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 September 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.