Column Jan Colsters

Column Jan Colsters

Sporten en sport.

Het woord sport heeft voor verschillende mensen verschillende betekenissen. Een aantal daarvan vraagt zich meteen al af hoe moe je daar wel niet van wordt; daarbij denken diegenen automatisch aan conditionele arbeid waardoor sporten als schaken en dammen al niet als sport worden gezien.

Ook zijn er mensen die het winnen van de dorpenderby als een sport ervaren hebben. Anderen zien sport als een noodzakelijk kwaad om overgewicht te voorkomen en weer anderen sporten omdat ze dat gewoon graag doen en bovendien vaak spannend vinden. Ikzelf mag graag een partijtje badmintonnen op de zondagmorgen in onze ( te kleine ) gymzaal, gewoon omdat ik dat leuk vind en bovendien dan na de middag vaak in de gelegenheid ben om me met een andere kant van sport bezig te houden: Het kijken ernaar!!! Zelf voetbalde ik ooit bij het frikandellenelftal van Tuldania.

Geen dampende thee tijdens de rust maar gewoon een glaasje bier en een blad frikandellen. De resultaten waren over het algemeen dan ook navenant. Het is dan ook geen geheim dat ik, ondanks mijn bijzondere voetbalkwaliteiten, het niveau van het eerste elftal nimmer zou halen. Nu ik met enige regelmaat langs de kant naar het eerste elftal sta te kijken, en met mij gelukkig vele anderen, moet ik eerlijkheidshalve en bij hoge uitzondering het vorige terugnemen want volgens omstanders haal zelfs Ik bij tijd en wijlen het niveau wat op dat moment ten tonele komt! Gelukkig is dat het afgelopen seizoen niet te vaak gebeurd en zijn onze jongens glansrijk en welverdiend KAMPIOEN geworden. Dit zelfs ondanks het feit dat wij wèl een eerlijke grensrechter hebben! Maar goed; theoretisch staan er langs de lijn natuurlijk vaak (lees: bijna altijd ) mensen die het allemaal veel beter zouden doen maar gelukkig weten de meesten ook dat er nu eenmaal een gigantisch verschil is tussen theorie en praktijk. Bovendien gaat het langs de lijn, net zoals in het veld, niet altijd over voetbal en ook dat onderdeel maakt voor mij de loop naar de velden vaak aantrekkelijk. Trainers en vlaggenisten, vooral van tegenstanders, die hard roepen en tieren en daarbij blijkbaar ook uit zijn op reactie van de kijkers, worden vaak, soms te vaak, op hun wenken bediend. Ook scheidsrechters die naar mening van het legioen niet geconcentreerd zijn op de wedstrijd maar meer reageren op het randgebeuren, zijn gewilde gespreksobjecten.

Één opmerking, meestal van dezelfde B(bezoeker), is vaak al aanleiding om de aandacht van de kijkers in zijn of haar omgeving volledig van het voetballen af te wenden en een orkaan van wetenswaardigheden en droge humor te laten losbarsten, waarbij een goed voorbereide buut bijna in het niet zou vallen. Wanneer je maar de helft van wat je daar “opvangt” op een juiste plek in je verhaal zou verwerken, liggen alle aanwezigen in onze (opnieuw te kleine) gymzaal tijdens de Kletsavond dubbel van het lachen. Natuurlijk kom ik via bovenstaande terecht bij het grootste feest van Esbeek, daar ligt mijn hart nu eenmaal: Carnaval.

Ook Carnaval is namelijk een veelzijdige sport die gelukkig door velen van ons wordt beoefend. Een zware sport waarbij men het niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk erg zwaar kan hebben maar waarbij de onderlinge sportieve strijd ook een grote rol speelt, vooral bij de creatiebouwers voor onze optocht. Ik ben er dan ook trots op dat ik in het Haaikneuterrijk woon dat niet alleen als een Rijk te boek staat, maar in vele opzichten ook daadwerkelijk rijk is door zijn samenwerkende, gemoedelijke gemeenschap. Met z’n allen hebben we al heel wat voor elkaar gekregen en zullen daar ook in de toekomst hard aan blijven werken. En dat is ook SPORT !!!!

Jan Colsters.

Column Mariet Pulles
Column Hannes Verhoeven
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 01 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.