Column Jan van de Wouw

Column Jan van de Wouw

Met respect bouwen.

Afgelopen week hebben Floortje en Stijn hun woning opgeleverd gekregen van het starterinitiatief. Een groep van 20 mensen heeft met respect voor elkaars wensen, een fantastisch resultaat weg gezet.

Blijkbaar hebben zij steeds het doel goed voor ogen gehad en hebben kunnen geven en nemen en toch ieder hun eigen kleur kunnen geven aan de woning. Er is veel vergaderd, steeds in goede harmonie, waarbij de meningen niet altijd op een lijn lagen. Na enig overleg en enkele weken bedenken was men het steeds weer met elkaar eens.

Tijdens de vooroplevering moesten nog de laatste details gecorrigeerd worden, het is dan geven en nemen met de aannemer om het resultaat goed te keuren. Afgelopen week bij de echte oplevering en de sleutel overdracht krijg je dan het samenwerkingsresultaat te zien.

Proficiat aan alle starters en het getuigt van respect zoals 20 jonge starters op deze wijze tot zo’n mooi resultaat kunnen komen. Deze starters zullen een waardevolle aanvulling zijn voor de leefbaarheid van Esbeek.

In dezelfde week werd ik in een commissievergadering van de gemeente geconfronteerd met een fout van het ambtelijk apparaat, waar de wethouder voor verantwoordelijk is.

In een bouwproces is bij de vergunningverlening voor een schuur in Haghorst de verkeerde procedure toegepast. De betrokken bouwer is naar de rechter gegaan en tijdens dit proces heeft de gemeente erkend dat zij fout waren en hebben besloten niet naar de zitting te gaan. Dit was voor de voorzitter van de gemeenschapslijst weer eens koren op hun molen. De gemeente werd vergeleken met een bananenrepubliek. Nou weet ik niet precies wat een bananenrepubliek is maar ik stel me daarbij voor een ongeorganiseerde normloze, dictatoriale samenleving met veel corruptie. De gemeente Hilvarenbeek is hiermee op geen enkele manier te vergelijken.

Het getuigt van weinig respect voor zijn partij, de gemeenteraadsleden en het College maar ook voor de inwoners van de gemeente Hilvarenbeek om deze vergelijking te maken.

Eerder zijn soortgelijke termen door de Gemeenschapslijst gebezigd als het niet verloopt zoals zij het wensen. De starters hadden een duidelijk doel, de Gemeenschapslijst met deze uitspraken ook, maar ik kan het niet goed ontdekken.

De 20 starters in Esbeek maar ook de anderen, die samen met respect voor elkaar werken aan een doel, lukt het wel om een mooi resultaat te boeken.

Zou dit een voorbeeld kunnen zijn hoe, met respect voor elkaars standpunten, aan een gemeentelijke samenleving gebouwd kan worden?

Jan van de Wouw.

6 april 2009

Column Nelly Wouters
Column Twan de Kort
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 01 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.