Column Jeroen Oerlemans

Column Jeroen Oerlemans

De tijd zal het leren

Zittend op een niet bij het hedendaags interieur passende tuinstoel in onze zojuist opgeleverde woning, genietend van een kop koffie en starend naar een nog niet gestukadoorde muur, denk ik: “Wie had dit 20 jaar geleden gedacht”.

Onlangs zijn de eerste woningen uit het plan Leeuwerik II opgeleverd. De sleuteloverdracht is nog maar nauwelijks een feit, of de eerste elektriciens, loodgieters, schilders en stukadoors staan al op de nog niet verharde stoepen. Je kunt het van de (soms nu al vermoeide) gezichten van de starters aflezen dat ze na een bouwproces van ongeveer 2,5 jaar met vaste vergadermomenten, deadlines en soms moeilijke beslissingen, blij zijn met het uiteindelijke resultaat. Ik ga ervan uit dat niemand van hen over dit geweldige nieuwbouwplan twintig jaar geleden had durven dromen. Sterker nog: er zijn enkele toekomstige bewoners die twintig jaar geleden nog maar amper de woordjes “papa’ of “mama” konden uitspreken! Hiermee wil ik aangeven dat een periode van twintig jaar lang is, maar anderzijds ook weer zo voorbij!

Elf jaar oud was ik, als we de tijd twintig jaar terug zetten. Ik weet het nog als de dag van gisteren hoe een normale dagindeling van mij eruit zag. ’s Morgens ging mijn wekker (je weet wel: eentje met zo’n klepel tussen twee enorme bellen) zo rond de klok van zeven af. Dat ding maakte zo’n enorme herrie dat ik altijd meteen rechtop in m’n bed zat. Nu begrijp ik waarom ze in de loop van de tijd wekkerradio’s hebben uitgevonden! Eenmaal aan de ontbijttafel zittend, vertelde ik vaak vol overtuiging tegen ons pap en mam hoe graag ik boer wilde worden. Waarop ze altijd antwoordde; “Zorg er eerst maar eens voor dat je, indien je de mogelijkheid hebt, verder gaat studeren. “Boer” worden kan altijd nog werd er toen gezegd. Op school aangekomen, probeerde ik zo goed mogelijk de lessen van o.a. juffrouw Rinel en meneer de Beijer te volgen. Dit viel voor mij niet altijd mee, want ik was altijd vrij snel afgeleid door de dingen die om me heen gebeurden. Na schooltijd werd er altijd met vriendjes besproken wie er bij wie ging spelen. En na het avondeten ging ik dikwijls ons pap meehelpen met de laatste werkzaamheden van die dag op de boerderij.

Als ik nu terugblik naar die tijd en me bedenk wat er allemaal veranderd is, kom ik tot het volgende besef: ik beschik nu over een wekkerradio i.p.v. een sterk opgevoerde alarmbel. De doelstelling om later het ouderlijk agrarisch bedrijf over te nemen is er nog steeds, maar vooralsnog geen feit. Dat er voor het runnen van een agrarisch bedrijf veel meer kennis en kunde nodig is dan twintig jaar geleden gezien de huidige wet- en regelgeving, is voor mij in de loop der jaren ook duidelijk geworden. Het studeren is omgezet in werken bij een agrarisch aanverwant bedrijf en het gaan spelen bij vriendjes heeft plaats gemaakt voor het regelmatig in het weekend drinken van een pilsje met vrienden. Wat betreft het meehelpen op de boerderij, is er niet veel veranderd, echter de werkzaamheden zijn meer uitgebreid en worden zelfstandig uitgevoerd. Uit bovenstaande blijkt dat er mettertijd een aantal zaken door o.a. modernisering en verandering van levenswijze sterk zijn veranderd, maar dat er voor mij persoonlijk ook gedurende de afgelopen twintig jaar een bepaalde rode draad is te herkennen.

Nog steeds op de inmiddels oncomfortabel zittende tuinstoel en voor me de koud geworden koffie, besef ik dat je toekomst niet volledig in eigen hand hebt. “Wat mij de komende twintig jaar zal brengen…..de tijd zal het leren!”.

Jeroen Oerlemans.

7 juli 2009

Column Rachel Rijnen
Column Adrie van de Wouw
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 18 September 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.