Column Johan Pieter van den Biggelaar

Column Johan Pieter van den Biggelaar

Je eigen huis ontwerpen is een feest!

Precies 4 jaar geleden, op 26 juni 2005 werd er een belangrijk startpunt gegeven voor de leefbaarheid in Esbeek. Er bestond toen nog geen coöperatie, geen certificaten, geen verbouwde zaal en geen dorpshuiskamer, wie zou nu nog de coöperatie nog weg kunnen denken in Esbeek…


Maar voordat het zover was ging ik me oriënteren op de toenmalige woningmarkt in de gemeente en daarbuiten. Via via hoorde ik van het startersproject in Casteren, één van de eerste succesvolle startersprojecten in de Kempen. Met een aantal geïnteresseerde jongeren uit Esbeek gingen we kijken en we spraken met enkele bewoners die er net woonden. Wat later ging ik ook in Boekel kijken omdat de ontwerpen van de woningen van dezelfde architect als in Casteren me wel aansprak. De ideeën en de prijzen van de woning stonden ter discussie: "Een woning vrij op naam van 500 kubieke meter, inclusief grond dat kan nooit!", zei de verantwoordelijke wethouder. Het aanwezige adviesbureau BIEB, wat staat voor bouwen in eigen beheer, legde uit hoe de woningen tot stand kwamen en vertelde hoe er, door projectontwikkeling van onderaf, veel kosten bespaard konden worden. Een aanwezig makelaar voegde er aan toe dat de marktwaarde op andere plekken veel hoger ligt, wat gewone normale marktconforme prijzen zijn. Gefrustreerd reed ik naar huis en dacht, "waarom kunnen starters geen huis kopen met de huidige marktwerking? Moet je in je eentje of met tweeën krom liggen om een hypotheek op te hoesten? En zou een dergelijk project iets voor Esbeek zijn? Wat is eigenlijk de grondprijs in Esbeek en hoe zou de gemeente Hilvarenbeek hierin staan?" Vervolgens werd er samen met twee pioniers Wout Smolders en Henk Hutten het rapport Esbeek-2030 geschreven. Er werd een visie op papier gezet hoe Esbeek in de toekomst eruit zal komen te zien, gelet op de huidige en toekomstige ontwikkelingen in het dorp. Uit onderzoek bleek dat er in de jaren 1995 – 2005 het aantal jongeren tussen de 20 en de 30 jaar drastisch was afgenomen omdat zij geen kans kregen om in Esbeek te gaan wonen. Het aantal van deze doelgroep ging in 10 jaar tijd van ruim 153 naar 48 jongeren. Kortom jongeren wachten niet op beleid!


Door middel van flyers werd jong en oud in Esbeek benaderd voor een informatieavond op 26 juni 2005. De plannen werden gepresenteerd aan ca. 150 mensen in de zaal Schuttershof. Conclusie van deze avond: interessante sprekers en een grote opkomst, maar vele mensen liepen met nog meer vragen naar buiten dan ze van tevoren al hadden. "Mijn dochter is nu 16 en wil zich wel inschrijven maar het zou nog wel 10 jaar duren”, "als dat zo is dan stop ik er nu mee beantwoord ik", "Nee ga vooral zo door, maar 24 woningen is veel te ruig en de gemeente is toch tegen aangezien het wooncontingent…" zucht. Het adviesbureau BIEB vertelt op dezelfde avond dat we nu een volle zaal enthousiast hadden gemaakt maar dat het hoog tijd werd om te zoeken naar grond met een woonbestemming erop. Hierna volgde een onzekere tijd, vooral waar in Esbeek kon gebouwd worden en hoe creëer je politiek draagvlak. Op vele verjaardagsfeestjes moet ik de ideeën van het startersproject verdedigen dat dit geen kans van slagen zou hebben. Na overleg met toenmalig wethouder zag de haalbaarheid om te bouwen voor jongeren er somber uit. Er ontstond een belangrijk keerpunt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, bouwen voor starters stond duidelijk op de politieke agenda. Na enkele briefwisselingen naar de nieuwe wethouder werd het verzoek om 24 woningen te bouwen in het huidig bestemmingsplan Leeuwerik II tweemaal behandeld in de raadsvergadering. Een belangrijk keerpunt, op 26 juni 2006 gaf de gemeenteraad groen licht en ondersteunde het project als pilot voor collectief bouwen.

In de zomer van 2006 wordt een vereniging opgericht bestaande uit Esbeekse starters, De Locatievereniging Leeuwerik II is een feit. In januari 2007 werd er een architectenselectie gehouden, dit was een leuke fase in het traject, omdat het project meer tastbaar ging worden. Door middel van presentaties en een excursie naar voorbeeldprojecten werd het architectenbureau v.d Pauwert uit Eindhoven gekozen om de woningen te ontwerpen. Welke stijl gaan we kiezen, wat vindt iedereen mooi, willen we hoekwoningen of meer geschakelde woningen, kleurgebruik, materiaalgebruik, goothoogtes kwamen aan de orde. Er moest ook een stedenbouwkundig plan worden gemaakt. Net voor kerst in 2007 kreeg Alphons Coolen uit Tilburg opdracht om de 24 woningen te gaan bouwen. Na ruim 20 ledenvergaderingen, bestuursvergaderingen en werkgroepoverleg, heeft iedereen zijn ei kwijt gekund naar gelang zijn of haar interesse. Tot nu toe, want er werd steeds democratisch gestemd op de vele keuzes die er steeds gemaakt moesten worden, afwachten en achterover leunen kon ook. “Bestuur, wanneer gaan we bouwen?”. Begin maart 2008 kregen we goedkeuring op de bouwvergunning. Nadat de aktes en financiële zaken waren gepasseerd bij de notaris, werd er in april 2008 gestart met de bouw van de woningen. Op 28 november 2008 wordt het hoogste punt gevierd. Afgelopen april werden alle woningen opgeleverd. Binnenkort wordt er gestart met nieuwe bestrating en de groenvoorziening in de wijk, dit is ook met inspraak van de vereniging gebeurd.


Vele dorpsbewoners en daarbuiten reageren enthousiast op het project, maar sommigen zetten vraagtekens bij wat er gebeurt met de marktwaarde en de kansen voor de toekomstige starters uit Esbeek, want wat is de prijs bij verkoop? Zijn het geen grote starterswoningen? Hier is een lang bedenkproces aan vooraf gegaan, natuurlijk hebben we als vereniging de ruimte benut in het ontwikkelproces, maar het is nergens beschreven hoe groot of hoe klein een starterswoning moet zijn en waaraan het moet voldoen. Aantrekkelijk voor de volgende starters is om een nieuw project te beginnen. Waarom zou je een bestaand huis kopen en doorstromen, als je voor 30 procent minder geld een nieuwbouw huis realiseert, wat echt naar je zin is? Om de woonbehoefte te bepalen in de nabije toekomst hoeven er geen oneindige enquêtes worden gehouden. Een feit is dat er nu op de basisschool de Wingerd meer dan 100 kinderen zitten waarvan wellicht een groot percentage later in Esbeek wil wonen. Stel voor de helft van deze kinderen fladdert uit en de andere helft, 50 mensen willen in de toekomst in Esbeek wonen, krijgt men dan deze kans? Hiervoor is dan actieve grondpolitiek nodig. In het dorp liggen ook inbreidingsmogelijkheden. De makkelijkste weg is natuurlijk om op te noemen waarom dit niet zal gaan lukken. De ‘zoekgebieden’, plekken waarin de komende 20 jaar mogelijk gebouwd kan worden liggen ook vast op de kaart.


Na 4 jaar kan je concluderen dat het startersproject een tijdrovende ervaring, maar ook leerzaam project is geweest. De prijs kwaliteit van de woningen is goed en de leefbaarheid in de buurt is naar een hoger niveau getild. Het gezamenlijk doel is bereikt en er zijn nu meer jongeren woonachtig in Esbeek wat een belangrijke basis is voor de leefbaarheid. Inmiddels denkt men in Diessen, Hilvarenbeek en Haghorst ook na om te gaan bouwen voor starters, wel zijn er nu meer spelregels bedacht door de gemeente. Na het succes van een eerste project volgt vaak een tweede of zelfs al een derde project; dat heb ik inmiddels gezien in andere dorpen in Brabant. Via deze manier wil ik vooral het bestuur bedanken voor hun inzet en tijd en zou ik graag de volgende nieuwe groep starters uit Esbeek willen uitdagen om een nieuw startersproject te gaan beginnen, want je eigen woning ontwerpen is een feest. Just do it!


Pieter v.d. Biggelaar.

Column Chris van Laarhoven
Column Riny Smolders
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 01 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.