Column Rachel Rijnen

Column Rachel Rijnen

Elke dag anders.

Regelmatig krijg ik een sms van matti Wietse waar deze tekst in is verwerkt. Eigenlijk altijd doelend op de lamlendigheid van ons, docenten. De vrijheid en natuurlijk de vele vakanties. Scherend krijgt hij berichtjes terug over zijn drukke baan als coach van pijltjes-schietend Jong Nederland. Gelukkig altijd met een knipoog. Toch heeft deze tekst voor mij wel een kern van waarheid, niet wat betreft die lamlendigheid, maar dat mag duidelijk zijn.

Afgelopen vrijdag kom ik, opgewekt als altijd, op school, lopen er nonnen, clowns, travestieten rond. Ik heb zelfs Elvis gezien. Het was de laatste dag voor de carnavalsvakantie (in onze agenda voorjaarsvakantie genoemd). Elke 50 minuten kwam en een groep al hossend het lokaal binnen. Om helemaal uit de bol te gaan zodra ze door kregen dat ik hier niet zo’n problemen mee had. Na een polonaise al zigzaggend rond de banken, nam iedereen toch weer rustig plaats.

Ook elke dag anders; met Daan en Mees. Denk je het met bloemkool gevonden te hebben, de volgende dag vliegt het avondeten door de keuken. Samen staan ze sterk om vervolgens elkaar het huis uit te vechten. Iedereen met (kleine) kinderen zal dit wel herkennen. Je weet niet waar je aan toe bent. Begrijp me niet verkeerd, ik zou het niet willen missen. Hoe schattig als er aan je gevraagd wordt: “hé mam, heb je al boodgeschapt?” Of je hebt je best gedaan het huis te versieren en als reactie komt er van de ene enthousiast gekraai, terwijl de ander de opmerking maakt: “Het is echt prachtig”. Soms kun je je lach niet houden als ze boos roepen: “Ik word er niet goed van”, doelend op de reclame die een vette tekenfilm onderbreekt. Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan, maar ik doe het anders.

Samenwonen met een boer is ook elke dag anders: “Nee, over 2 seconden kom ik eten”. Een half uur later zijn de aardappels verpieterd en is het vlees aangebrand. Hij kon toch ook niet weten dat hij een koe moest helpen kalven, dat de tractor niet zou starten, dat het voeren toch net iets langer in beslag nam. De boel plannen in de aardappeltijd moet je al helemaal niet willen. Ik kan beter standaard voor oppas zorgen als ik weg moet ergens tussen december en maart. Vraag ik: “Ben je vanavond thuis?” Krijg je als antwoord: “Ja hoor”. Even later blijken er toch 2 vrachtwagens te komen die aardappels komen halen. “Ze komen om 15:00u en om 16:00u, niks aan de hand”. Weer later zijn het niet 2 maar 3 wagens, maar er is nog steeds niets aan de hand…. “Ik eet gewoon op tijd mee, ze komen niet vandaag, maar morgen”.

“Met mij…..”

Jawel hoor, het wordt toch vandaag, het zijn er maar twee, maar wel onder etenstijd. Dus ik bewaar gewoon wat eten en hij is vanavond thuis als ik weg moet. Dan gaat de telefoon: “De eerste komt al over een uur, het zijn er toch wat meer geworden. De laatste is er om 23:00u”. “Ik ben dus niet op tijd thuis”. Je meent het! “Oh ja, zou je wat te eten kunnen brengen?”

Gelukkig gaat het niet elke dag zo. Nee, elke dag is anders.

Weer wat anders is carnaval in het Haaikneuterrijk. Op zaterdag zorgt de optocht voor ontlading. De zondagochtend is minder fijn wakker worden, wetende nog een tocht voor de boeg te hebben. Vanmorgen zou ik niet hebben kunnen raden dat mijn dag zou eindigen achter de computer. Nog 2 uur en 15 minuten voor de deadline, kan ik mooi de laatste hand aan mijn column leggen. Dat heb ik weer mooi gepland. En morgen….? Morgen is weer anders.

Rachel.

7 juli 2009

Column Sandra van Dal
Column Jeroen Oerlemans
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 18 September 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.