Column Rik Pulles

Column Rik Pulles

De Column

Iets waar ik altijd van gedroomt heb. Columnist van Esbeek.eu, wat natuurlijk hoogstaande journalistieke waarden heeft. Dus ik dacht ik meld mezelf bij Astrid van Egmond om een column te schrijven voor op de website. Hoe makkelijk ze communiceerd in real-life is bekend, maar dat ze ook wegwijs weet in de digital-world blijkt als ik een paar dagen later een mailtje ontvang compleet met ‘column_schema.xls’ in de bijlage. Helaas heb ik had ik toendertijd geen excel op mijn pc en kon het bestand niet openen. Maar weer schoot hoofdredacteur Astrid mij te hulp wanneer ze me er afgelopen vrijdag telefonisch op attendeerde dat ik uiterlijk zondag met mijn werk op de proppen moet komen…

Dat was ook maar goed want het was me een beetje ontschoten. Maar ik kan Astrid en de organisatie achter Esbeek.eu natuurlijk niet in de steek laten dus ik begin te verzinnen waar ik over zal schrijven. Hmm… Even kijken wat de vorige hebben geschreven… Tja een column?! Waarom schrijf je dat eigelijk met een n op het einde? Wat is eigelijk het doel van column? Dat zijn voor mij genoeg vragen om even op de digitale-aanmaak-encyclopedie te kijken. Inderdaad, wikipedia:

“Een column is een kort stukje proza waarin de auteur spits en uitdagend zijn mening ventileert. Vaak wordt een column in een krant of tijdschrift gepubliceerd, maar ook een gesproken column op radio of televisie, of publicatie op internet komen voor.”

Nou, proza moest ik ook weer even opzoeken, dat blijkt dus een stuk tekst te zijn dat is geschreven in de vorm van gewone spraak. Proza kan kunstig in elkaar gezet zijn, zelfs rijm en een metrum (maatsoort) bevatten. Volgens mij is mijn stuk tot nu toe geschreven in vorm van gewone spraak en als het goed is word het ook gepubliceerd op internet. Mijn column heeft de eerste criteria doorstaan.

“Er gelden nauwelijks beperkingen voor wat het onderwerp van een column kan zijn; het gamma reikt van huiselijke voorvallen tot de wereldpolitiek. Dag- en weekbladen hebben vaak een of meer vaste columnisten in huis, die inspelen op de actualiteit.”

Kijk, hier word het voor mij intressant. Nauwelijks beperkingen klinkt in de meeste gevallen als muziek in mijn oren. Zo ook hier, omdat mijn column niet echt ergens over gaat (wat gaat wel ergens over?). About dat stukje met vaste columnisten, Astid en ik zijn bezig met een vast contract met een bijpassend hoog uitgeslagen salaris. Inspelen op de actualiteit zal moeilijk te ontlopen zijn als je bedenkt dat de tijd van schrijven slechts een halve dag met de tijd van publicatie scheelt. Vrij actueel, lijkt me.

“De column is een beschouwelijker variant van het cursiefje, dat het meer van humoristische observatie en vertelling moet hebben. Sinds de jaren '70-'80 heeft de column het cursiefje opgevolgd. Het essay onderscheidt zich van de column door de bredere uitwerking en grotere diepgang.”

Beschouwelijker is mijn column zeker. Of mijn observatie humorisch is laat ik aan de lezer, omdat ik mijn opgebouwde sympatie als jonge schrijver niet wil riskeren door te arrogant te zijn over mijn aanwezige kwaliteiten. Als ik de laatste regel van het laatst geciteerde citaat lees, concludeer ik dat de column een smallere uitwerking heeft en weinig diepgang. Ook aan deze punten voldoet mijn column.

“Aan columnisten wordt door de Nederlandse rechter een grote mate van vrijheid toegekend in hun columns. Deze vrijheid kan zich ook uitstrekken tot teksten die, als ze buiten een column geschreven zouden zijn, als kwetsend of beledigend gekenmerkt worden.”

Dit is het stuk waar ik iemand verrot kan schelden, maar ik kies voor de vrijheid om dat niet te doen wat natuurlijk ook toegekend is in onze columns.

Much love, Rik Pulles.

27 januari 2009

Column Twan de Kort
Column Hanneke Verhoeven
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 29 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.