Column Teun van Egmond

Column Teun van Egmond

Teun van Egmond schrijft vanuit Uruzgan in Afghanistan in Kamp Holland waar hij werkt in het ziekenhuis aldaar:

Muzlifa.

Afghanistan kent een lange geschiedenis. Het meeste zal u niet interesseren. Allerlei koningen en dynastieën die van tijd tot tijd om de macht streden in de voorafgaande eeuwen zijn nou eenmaal voor de gemiddelde Nederlander weinig boeiend.
Voor Nederland en zo’n 1800 Nederlanders is Afghanistan in de afgelopen jaren veel dichterbij gekomen dan in het verleden. In de 70er jaren werd de koning afgezet en vervangen door een neef die het socialisme wilde invoeren, om weer door de Russen vermoord te worden en die bleven er toen 10 jaar, “Ruslands Vietnam” werd wel gezegd.

In die jaren bleven de Russen vooral in de grote steden en bestreden ze de vrijheidsstrijders, toen onze vrienden, vooral vanuit grote helikopters, u kent ze nog wel van de Rambo films. Eén van de favoriete bezigheden was het op grote schaal uitstrooien van kleine antipersoneelsmijntjes, mooie kleuren, ze leken een beetje op vlinders maar echte vlinders ontploffen niet als je ze oppakt. In de jaren na de Russen hebben de verschillende Afghaanse groeperingen vooral zichzelf aangepakt in een niets ontziende burgeroorlog met vele partijen, de meeste vernietigingen in dit land zijn uit die tijd. En toen kwam de Taliban, leerlingen letterlijk die de islam in haar zuiverste vorm wilden herstellen, een beetje zoals zeer streng gelovigen in Nederland die maar één waarheid hebben. We weten hoe het daarmee ging want dat is nog maar kort geleden.
Overigens zijn de meeste Talibanleden ook lid van de grootste stam in Afghanistan, de Pashtun, zij leven deels in Afghanistan, deels in Pakistan want de Britten hebben 150 jaar geleden een streep op een kaart gezet om de grens aan te geven, daardoor is 60 procent van de Pashtun nu Pakistaan en voelt zich volledig één met de broeders in Afghanistan.
In Afghanistan zit de internationale troepenmacht die probeert de officiële regering voldoende tijd te geven om een eigen leger en politie op te bouwen, dat wordt ook gesteund. Daarnaast doen de militairen aan de drie D’s: Defence, Diplomacy en Development. Wij noemen dat wederopbouw.
In Uruzgan ( een provincie in Zuid-Afghanistan) kan pas sprake zijn van wederopbouw als er eerst iets wàs, maar in de meeste gevallen gaat het daar over opbouw, er was helemaal niks. Toch is er in de afgelopen 3 jaar enorm veel aan opbouw gedaan en bereikt. Onder andere in de gezondheidszorg.

In dit land gaat één op de vier kinderen dood vóór zijn vierde jaar, grootste oorzaak, diarree, daarnaast longontsteking, malaria, en natuurlijk de oorlog. Want al is de officiële oorlog al lang voorbij, die van de mijnen gaat nog heel lang door.
Muzlifa is 6 jaar en speelt met haar broer van 10 en vriendje van 8 in het veld, er is hier veel veld. Ze vinden een vrolijk uitziend voorwerp, pakken het op of gooien een steen en het ontploft.
Muzlifa verliest al de vingers van haar linker hand, grote gaten in haar linker been en een paar scherven door haar buikje die 17 gaten slaan in haar darmpjes. Meer dood dan levend komt ze in het Nederlandse kamp aan, ze wordt met spoed geopereerd, balanceert een dag tussen leven en dood en overleeft. Daarna nog 7 vervolg operaties maken dat ze eind van de week naar huis kan.
Eind goed al goed?
Ik weet nog niet wat de toekomst brengt voor een 6 jarig meisje dat haar linker hand kwijt is, je linker hand is in dit moslimland je onreine hand. Verder is ze verminkt aan haar been en moet weer leren lopen.
Muzlifa heeft veel gehuild, ze mist haar moeder die in deze cultuur absoluut niet hier mag komen, westerlingen zijn onrein en een vrouw alleen is ondenkbaar. Haar vader was er wel.
De afgelopen dagen heeft ze weer gelachen, ze gaat naar huis.

Teun van Egmond.

Column Jan van Dal
Column Dianne Hesselmans
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 04 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.