Column Twan de Kort

Column Twan de Kort

Hoe bouw je een Award Winning Carnavalswagen?

Na 6 jaar aan de top van het wagenbouwen, vijf eerste plaatsen en een onterechte derde plaats, is het wellicht tijd om een blik in de keuken van BC de Dûikelèèrs te geven. Kijk, om tot een goede creatie te komen moet het idee goed zijn en moet er straks gesjeed (voor de mensen die niet weten wat dat is: papier-macheën) worden. Dat zijn basis voorwaarden. Maar er komt nog veel meer kijken bij het bouwen van een wagen dan alleen de technische eisen. De zogenaamde secundaire voorwaarden. In de jaren die achter ons lagen waren vele groepen bijzonder succesvol. Zij hadden ook hun secundaire voorwaarden. Zo waren de Dwarszwabbers jaren onverslaanbaar. Zij hadden een professionele bedrijfskeuken ter beschikking. Ook de WWW heeft vele successen geboekt. Fuseren kan ook een secundaire voorwaarde zijn, zo blijkt. De Dûikelèèrs hebben hun geschiedenis goed tot zich genomen.

Veel mensen vragen wel eens: waar bouwen jullie? In welke schuur? Dat is fout nummer 1. Een wagen is een creatie, een kunstwerk. Dûikelèèrs spreken dan ook niet over een schuur. Wij bouwen in een atelier. Of dat nu de oude bedrijfshal van Broekx is of de loods van John v Dommelen of een oude varkensstal van Piet Verhoeven, de weken voor carnaval is dat een atelier. Belangrijk is dat alle leden van de groep goed kunnen functioneren in het atelier. De temperatuur moet een haaglijk zijn. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste droogt de sjee dan sneller. Waardoor er op één avond meerdere lagen gesjeed kunnen worden. Verder is het ook relaxt om voor de hittebron een goede pint te drinken. Geschikt meubilair is ook noodzakelijk. Een goede hittebron zou kunnen zijn een hetelucht kanon. Dit is vrij functioneel om de sjee droog te krijgen. Echter veel beter is een houtkacheltje. Dit verbroederd elkander. Lekker met elkaar rond de kachel mooie verhalen vertellen of veel belangrijker: de act verzinnen. Nu kun je dus weer een ander belangrijke voorwaarde vervullen. Een vergaderruimte. Je kunt gaan vergaderen bij Harm, maar de kans dat je afgeluisterd wordt is groot. Dit kan daarom een goede afleidingsmanoeuvre zijn. Bij het houtkacheltje is het goedvergaderen.

Om de groepsleden naar het atelier te krijgen is een goede catering onvermijdelijk. Er moet een ruim assortiment aan dranken zijn. Liefst gekoeld. Overdag hete koffie en thee en lekkere dingen die hierbij horen. Verder moet er in de late avonduren een directe verbinding zijn met perse, bij voorkeur Turkse, specialiteiten restaurants in Hilvarenbeek. Zij zijn over het algemeen graag bereid om culinaire verfijndheden te komen bezorgen. Ook Pulko worstenbrood, bij voorkeur eerste bak, werkt zeer goed.

Om dit allemaal in goede banen te leiden is een goede bedrijfsstructuur nodig. Bc de Dûikelèèrs BV. Het idee van een coöperatie is ook ooit door onze gedachte gedaan. Wij hebben onze BV in verschillende afdelingen opgedeeld. Zo is er de creatieve afdeling, de technische afdeling, de financiële afdeling, de uitvoeringsafdeling. Deze vergaderen regelmatig bij de houtkachel. Om deze communicatie vlot te laten verlopen is er nog een tweekoppige stafafdeling communicatie en PR. Daarnaast is er nog een aparte pisie die eigenlijk naast maar tegelijkertijd ook met de BV opereert en dat is de pisie Act en Kledij.

De ontwikkeling van een carnavalswagen staat nooit stil. Vroeger werden de wagens van gips gebouwd. Daarna is de ontwikkeling van het gazen en papiermaché ontwikkeld. Tegenwoordig worden grote stukken niet eens meer gegaasd. Door proefondervindelijk te experimenteren en door veldonderzoek uit te voeren in andere dorpen zijn wij erachter gekomen dat je met schuim veel mooiere vormen in kleding van poppen kunt krijgen. Zo gezegd zo gedaan, dus hebben wij vorig jaar Piet en de non van deze materialen voorzien. Prompt kwam er een Grand Slam uit de bus rollen. Tevens staat onze naam nu vijf keer op de cup met de grote oren. Slechts nog, met nadruk op nog, één groep staat hier zes keer op. De Dûikelèèrs zullen zeker dit record achterhalen. En onder luid boegeroep naar het podium hossen.

Verder wil ik Prins Paul en Adjudant vanuit deze plaats nog van harte feliciteren met hun benoeming!

Alaaf

Twan de Kort.

Bedrijfsstructuur

Proefondervindelijk experimenteren

9 februari 2009

Column Jan van de Wouw
Column Rik Pulles
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 01 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.