Column Wiet van Meel

Column Wiet van Meel

Esbeek en WE.

Ik ben in 1954 geboren in Hilvarenbeek. Zat daar bij veel wat met sport te maken had, zeeverkenners en de club rond Lieve Hemel en Bikse Fiste. Na de middelbare school (Odulphus) zou ik naar Nijmegen gaan maar omdat mijn moeder stierf ben ik rechten gaan doen in Tilburg (1974). Daar belandde ik al snel bij de Juridische EHBO waar studenten, vooral afkomstig van het Brabantse platteland, de kleine man van “recht” voorzagen. Toen sloeg de textielcrisis toe en gingen we met economische en fiscale studenten werklozen die een eigen bedrijf wilden beginnen ondersteunen. Dit sloeg aan en heeft mijn verdere arbeidsleven beïnvloed. Zo was ik op enig moment betrokken bij ontwikkelingen rondom “ondernemerschap” en “regionale economische ontwikkeling” in een tiental Europese landen. Toen DAF failliet ging (1993) werd ik gevraagd in Zuidoost-Brabant mee te denken en te werken aan de “revitalisering van de industrie in de regio”.

Ondertussen was ik getrouwd en onze eerste dochter geboren (Hannah) die we niet in de stad op wilden laten groeien. Mijn toenmalige vrouw wilde niet naar Hilvarenbeek en we zijn naar Sint-Michielsgestel getogen (1991). Daar werd Sarah geboren. In 2000 brak ons huwelijk.

Eind negentiger jaren kregen we de dierenziekten (varkens, koeien, kippen) en werd ik gevraagd mee te denken aan de (her)ontwikkeling van het platteland. Via dit werk kwam ik ook terecht in Hilvarenbeek waar ik de Pilot van de Reconstructie mee heb vormgegeven, het Streekhuis Kempenland mee heb opgezet en met allerlei groepen ondernemers ben gaan samenwerken (bv. Land van de Hilver, Kempenpaard, KempenGoed e.d.)

Vroeger kende ik Esbeek van Tuldania (bij Houthandel van Dal), de Flaes (schaatsen en stiekem vlotten bouwen) en enkele Esbekenaren via studie, werk, café en sport. Sinds 1980 bestaat mijn zondagse “kerkgang” veelal uit een wandeling in de Utrecht, afgerond met een kouwe thee en een geuze bij de Bockenreijder :
“Als je een ijsbeer tegenkomt in mei weet je een ding zeker, april is voorbij..”.
Altijd met mijn ouwe textielmaat Leo. Mijn dochters hebben de Bockenreijder vanaf hun geboorte meegemaakt.

Via het werk in de Kempen kwam ik een boel Esbekenaren tegen. Mensen uit politiek, bedrijfsleven, zorgsector, openbare ruimte, onderwijs e.d. Vaak stront-eigenwijs en dwars, hoop gesteggel en veel glazen met inhoud. De houding van “aanpakken” gaf me echter een goed gevoel ; zelf huizen bouwen, de koevoirtse brug, coöperatie, clean minerals, huiskamer, dorpskern, de utrecht, lampjestocht, esbeek.eu, schotel, jantje smit, carnaval, punt uit, kinderen in orgelmuseum, en het hield maar niet op. En…, ik leerde een aantal fijne mensen kennen, waarvan sommigen nog van vroeger.

In 2005 besloot ik in Esbeek te gaan wonen. Niet in het dorp, maar buiten, in de Utrecht. Sindsdien weet ik soms niet meer wat me overkomt. Er gebeurt van alles maar altijd vanuit een positieve grondhouding. WE doen het gewoon. Ik vind het fijn daar soms aan mee te kunnen doen.
Ik kom niet uit “Duitsland” maar uit “Beek” en heb niet de illusie “Duitser” te kunnen worden. Ik zal Esbeek nooit kunnen doorgronden. Het “Jantje van pietje van klaasje”-spel kan ik niet spelen. Maar,…
toen WE Schuttershof openden met drie feesten, toen WE in Wouw en later ’s-avonds terugkwamen onderging ik een geweldig gevoel; vergelijkbaar met toen we in 1977 de eerste Bikse Fiste organiseerden. WE kunnen het…..

Wiet van Meel.

Column Chris Way
Column Egbert Stellinga Sr
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.