Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"
  • Start
  • Uitval Bus 143 op 6 februari

tentoonstelling Andreas Schotel vanaf 18 juli

Van 18 juli t/m 11 oktober 2015 is in het Andreas Schotel Museum in Esbeek een tentoonstelling ingericht rondom aquarellen en tekeningen van Andreas Schotel (1896-1984), die het (winter)dorsen in beeld brengen.

Andreas2009

Graficus Andreas Schotel komt ieder jaar in de zomer vanuit Rotterdam naar Esbeek om er vanaf 1924 in zijn buitenverblijf de Schuttel in een andere omgeving te kunnen werken. Tussen de boeren tekent hij hun werkzaamheden op het land. Aanvankelijk is de boerenarbeid zoals uit zijn etsen blijkt, in hoofdzaak handwerk, maar in de naoorlogse periode komt als vanzelf de mechanisatie in zijn werken naar voren.

Het dorsen is altijd een karwei geweest, dat in de winterperiode handmatig aangepakt werd. Met de opkomst van maaidorsmachines kan het hele proces van maaien, dorsen en schonen in één gang geschieden dat tegelijkertijd bij het oogsten in augustus kan gebeuren.

In de Tweede Wereldoorlog zijn Schotel en zijn familie in 1944 niet naar Rotterdam kunnen terugkeren. De familie verblijft bij de familie Timmermans aan de Groenstraat in Esbeek. Zo heeft hij het dorsen o.a. bij Frans van Antwerpen in de schuur geobserveerd. In de jaren 1950 heeft hij de dorskast op het land talloze malen met alle mensen eromheen getekend om vat op het thema en het proces te krijgen. Hij heeft ze gebruikt om het onderwerp in reeksen etsen op zijn atelier te kunnen uitwerken. Op sommige werken is tevens de hooiberg in de vorm van een paraplu voor de opslag van hooi of gedroogd gras zichtbaar. De geëxposeerde tekeningen en aquarellen die veelal met oog voor details zijn uitgewerkt, vormen een kwalitatief boeiend onderdeel van zijn uitgebreid oeuvre.

Andreas Schotel museum
Dorpsstraat 2
5085 EG Esbeek

openingstijden: di t/m zo van 11.00 tot 16.00 uur

Aan de Keukentafel met Lia Ligtvoet
Aan De Keukentafel met Ton Trommelen
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 01 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.