Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"

Tentoonstelling De kop van Schotel

Vanaf zaterdag 18 april 2015 is in het Andreas Schotel Museum een nieuwe tentoonstelling ingericht rondom zelfportretten door Andreas Schotel en portretten door zijn leerling en vriendin Magdaleen Rademaker onder de titel De kop van Schotel.

Veel beeldend kunstenaars hebben hun eigen portret c.q. kop tot onderwerp genomen, wellicht omdat ze het onderwerp met hulp van een spiegel onder handbereik hebben en dat al dan niet psychologisch willen benaderen, wellicht omdat de ijdelheid parten speelt en derhalve de dimensie van een statussymbool krijgt. Vanaf de renaissance in de vijftiende eeuw, met de opkomst van de inpiduele kunstenaar die meer dan louter ambachtsman is, zijn zelfportretten bij kunstenaars een eigen genre geworden. Denk bijvoorbeeld aan de zelfportretten van Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens, Vincent van Gogh, Pablo Picasso of Philip Akkerman.

Andreas Schotel (1896-1984) heeft zijn eerste zelfportret in 1917 tijdens zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam geëtst en zal gedurende zijn leven met vlagen zelfportretten tekenen en tot etsen uitwerken, zelfs tot kort voor zijn dood.

Het spreekt voor zich dat de portretten van Andreas Schotel door Magdaleen Rademaker (1924-2010) vooral uit bewondering zijn ontstaan en wel in Esbeek bij de Schuttel of bij het samen werken in de natuur.

De expositie loopt van 18 april tot en met 12 juli 2015.

Andreas Schotel Museum

Esbeek

EEN SCHOOL IN DE KERK: EEN AMBITIEUS MAAR REËEL PL...
Aan De Keukentafel met Heidy Gerrits-van der Brugg...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.