Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"
  • Start
  • Esbeek nu ook op Instagram

Toneel in Esbeek. Erg leuke en grappige "klassieker"


Esbeekse toneelvereniging "In de Kèkert" speelt "DE KAT OP HET SPEK".
"Eindelijk is het zover" zegt Rob de Jong ergens in het blijspel tegen zijn boze buurvrouw mevrouw Overbommel. Hij zet haar op het verkeerde been, het gaat over heel iets anders maar het is wel een tekst die toneelvereniging "In de Kèkert" als muziek in de oren klinkt. Eindelijk is het zover, eindelijk mag het weer. We kunnen weer toneelspelen! Voor een volle zaal. Zonder beperkingen. De Esbeekse club speelt op 17 (eerste Paasdag), 18, 20, 22 en 23 april de heerlijke klucht "De Kat op 't Spek", geschreven door John Dole.
Als een van de weinigen durft "In de Kèkert" het aan om in september aan een avondvullend toneelstuk te beginnen. Het risico dat het vele oefenen misschien wel tevergeefs kan zijn wordt simpel aan de kant geschoven. "We gaan het gewoon doen!" De uitvoering zelf is natuurlijk de kers op de taart maar het oefenen met de groep is ook geweldig leuk dus het is nooit voor niks. Eventjes dreigt er hartje winter een kink in de kabel te komen, repeteren wordt onmogelijk en de opvoering moet worden verplaatst naar "hopelijk" half april. Inmiddels zijn de grootste problemen achter de rug en zijn de spelers alweer een tijdje volop bezig. Ze snakken naar een hernieuwde kennismaking met het trouwe publiek en ze hebben ontzettend veel zin om er iets moois van te maken.
Dat zit er zeker in. "De kat op het spek" is echt een klassieke publiekstrekker. Het van oorsprong Engelse stuk is grappig en gevarieerd met een interessant verhaal. Je kunt van alles van Engelsen vinden maar ze hebben wel gevoel voor humor. Het is aan de spelers om dat eruit te laten komen, best een uitdaging. Al is het verhaal vlot en erg goed te volgen, de humor is zeker niet plat en voorspelbaar. De spelers moeten er wel wat voor doen. Een blijspel, en zeker "De kat op het spek" vereist de juiste timing en een lekkere vaart. Daar is heel veel aandacht aan besteed en de artiesten staan te popelen om hun vaardigheden te laten zien.
"In de Kèkert" speelde dit stuk al 39 jaar geleden met heel veel succes. In al die jaren heeft het nog niets van zijn glans verloren. Hoewel het zich afspeelt in de 70'er en 80'er jaren is het nog helemaal van deze tijd. Liefde en bekoring is tenslotte van altijd. Het is gewoon heerlijk om even weg te zwijmelen in de romantische perikelen van Rob de Jong die in plaats van zijn Italiaanse penvriend Mario, zijn penvriendin Maria op visite krijgt. Een "kleine grammaticale vergissing" die de relatie met zijn lieve vrouw Jetty behoorlijk op de proef stelt. We krijgen nog met veel meer sores te maken. Er zijn perikelen rond een taxichauffeur/kruimeldief, een praatgrage loodgietster, de maffia, de schoonmoeder, de boze buurvrouw en een broeder van het volle licht. Allerhande onverwachte spanningen en wendingen stapelen zich op. Erg leuk, echt waar.
Zoals gezegd, met Pasen en in de week erna is het te doen. Zorg dat je erbij bent. Het mag weer, ik zou zeggen profiteer er van.
Bij "Theater Schuttershof, Dorpsstraat 2 te Esbeek" telefoon: 013-5169242 zijn de kaarten te koop en/of te bestellen. De spelers van "In de Kèkert" gaan hun uiterste best doen om u laten genieten van "De Kat Op Het Spek". 17, 18, 20, 22 en 23 april.
Aanvang 20.00 uur.
Korfbal Bloemenactie
Wooncafé voor starters
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 September 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.