Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"
  • Start
  • Informatieavond Alcohol, Drugs en Pubers 13 oktober 19.30 in Schuttershof

Veel belangstelling voor de Hoogeindse Beek op Tulder

VEEL BELANGSTELLING VOOR HOOGEINDSE BEEK OP TULDER

Er valt veel te vertellen over de Hoogeindse Beek, zo ontdekten de ruim 80 deelnemers aan de excursie op zaterdag 28 augustus. Zowel de geschiedenis van het gebied als de huidige herinrichting van de stroom kwamen uitgebreid aan bod tijdens een gezellige en zonnige rondleiding.

Familie Trommelen stelde haar erf open voor de samenkomst, waar in de kapschuur koffie en thee geschonken werd. Daarna ging het gezelschap in twee groepen op stap. Heemkundekenner Jan van Helvoirt en Jef Keustermans van De Bonte Spechten (geassisteerd door Peter de Laat en Frank Hafkemeijer) namen hun toehoorders mee langs boerderij Den Eussel, naar het jachthuis. Daar was de plaats waar rond het jaar 1200 het buurtschap Tulder werd gesticht, door norbertijner monniken van de Abdij van Averbode. Nu maakt Tulder onderdeel uit van Landgoed De Utrecht.

Door Tulder stroomt sinds mensheugenis ook de Hoogeindse Beek. De beek werd in een veel recentere tijd, zoals zoveel natuurlijk stromend water in het landschap, recht getrokken. Maar de afgelopen maanden heeft Waterschap De Dommel, in samenwerking met Landgoed De Utrecht, de beek hersteld tot zijn oorspronkelijke vorm en het oude karakter teruggebracht. Dit was nodig om droogte van de beek tegen te gaan, maar ook om zogenaamde natte natuur-doelen te bereiken. De beek meandert nu weer door het bos en over de velden als vanouds. Het water van de Hoogeindse Beek komt uit in het ven Broekeling. Dit ven is, mede dankzij de inspanningen van de vrijwilligers van De Bonte Spechten, een ware parel in ons landschap geworden.

De deelnemers aan de excursie maakten een mooie wandeling, langs de beek, naar Broekeling. Onderweg viel daarbij veel te vertellen en te zien. Eenmaal terug op het erf van familie Trommelen waren de bezoekers het er over eens: de middag was interessant én gezellig!

De excursie gemist maar toch nieuwsgierig? Meer informatie is te vinden via de volgende links:

Jan van Helvoirt vertelt honderd uit
Red de Zon!
Europese Dorpsprijs
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 04 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.