Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"
  • Start
  • Foto's Optocht Carnaval 2016

Voorbereidingen project Natte Natuurparels De Utrecht bij Esbeek weer opgepakt

Waterschap De Dommel heeft samen met de partners in het gebied de voorbereidingen van het project Natte Natuurparels De Utrecht weer opgepakt. In de periode tussen 2008 en 2011 is er ook aan dit project gewerkt. Omdat de financiering van grondaankopen in het Nationaal Natuurnetwerk werd gestopt, is besloten om het project tijdelijk stil te leggen. Een groot gedeelte van het gebied valt onder Natura2000. De deadline voor het realiseren van de projecten in Natura 2000-gebied is 2021. Dat was de aanleiding om dit project nu weer op te pakken.


Het projectgebied van het project Natte Natuurparels De Utrecht omvat is vrij omvangrijk:

  • Landgoed De Utrecht (gedeelte van het landgoed) 
  • De beek De Reusel 
  • De Mispeleindse en Neterselse Heide 
  • De Hoogeindse Beek 
  • De Raamsloop


Het doel van dit project is de verdroging tegen te gaan de de waterkwaliteit waar mogelijk te verbeteren. Op die manier wordt 797 hectare natuur hersteld waarvan 324 hectare in De Utrecht en 473 hectare in de Mispeleindse en Neterselse Heide. Daarnaast wordt een deel van de Hoogeindsche Beek ingericht als ecologische verbindingszone met waar mogelijk meandering.

Momenteel wordt het programma van eisen herzien en worden de hydrologische modellen opgesteld. De planning is om in 2016 en 2017 de plannen verder uit te werken, met de omwonenden in gesprek te gaan en eventueel benodigde gronden te verwerven. Hierna worden de vergunningen aangevraagd en kan het werk worden aanbesteed. De uitvoering gaat naar verwachting eind 2018 of begin 2019 van start.

Zie voor meer informatie de site van Waterschap De Dommel.

Een school in de Esbeekse kerk? De gemeente is aan...
Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Corry Wezenbe...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 26 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.