Verenigingen & Stichtingen

Contactpersoon

Heemkunde Esbeek
Positie:
Secretariaat
Esbeekseweg 35, 5085 EA
Esbeek
013-5169347

Overige gegevens

Werkgroep Heemkunde Esbeek bestaat uit een groep Esbekenaren die het verleden van Esbeek probeert te achterhalen en vast te leggen. Wij houden die kennis zeker niet voor ons zelf, maar proberen die op allerlei manieren aan mensen uit Esbeek en daarbuiten kenbaar te maken. Wij doen dit d.m.v. het organiseren van tentoonstellingen, het schrijven van artikelen, het uitgeven van boeken.

Wij maken filmopnamen en foto’s, organiseren excursies en geven lezingen. We hebben oog voor archeologische vondsten, proberen waardevolle historische gebouwen in stand te houden en vragen aandacht voor andere historische Esbeekse relicten in het buitengebied. Met steeds voortschrijdende inzichten proberen wij de geschiedenis van Esbeek helder te krijgen. Onze werkgroep resorteert onder Stichting De Aalst uit Esbeek en onderhoudt nauwe contacten met de Heemkundige Kring Joannis Goropius Becanus uit Hilvarenbeek.

Tevens zijn wij lid van het overkoepelende orgaan Brabants Heem. Als logo hebben wij gekozen: Ne quid nimis. Het betekent: Alles met mate. Deze Latijnse spreuk treffen we nog aan in de arduinen steen uit de oude Tulderhoeve. Nu prijkt die in de topgevel van het jachthuisje, dat de Beekse notaris Huysmans in 1900 op Tulder liet bouwen. In de Zuidelijke Nederlanden zijn nog een tiental dergelijke stenen in allerlei kerkelijke gebouwen die een relatie hadden met de abdij van Averbode overgebleven.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.